Στο ποσό των 850 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος της απευθείας χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου Γιούνκερ.
Σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση της Κομισιόν για το 2016, το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να έχει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, προσελκύοντας κεφάλαια, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια του 2016, στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Γιούνκερ εντάχθηκαν επτά ελληνικά έργα:
- Κατασκευή και λειτουργία αιολικού πάρκου
- Δανειακή διευκόλυνση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως και μεσαίας κεφαλαιοποίησης εταιρειών
- Χρηματοδότηση του ελληνικού fund «Διόραμα», το οποίο στηρίζει ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες
- Χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, προς την Creta Farms
- Παροχή διευκολύνσεων προς την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-2,23% της Ελλάδος για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Έργο υποδομής στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
- Έμμεση χρηματοδότηση, άνω του 1 δισ. ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΤΕ) προς 3.450 μικρές επιχειρήσεις ή/και start-ups
Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δάνεια της ΕΤΕπ βρίσκονται σε πορεία επίτευξης του αρχικού στόχου των 315 δισ. ευρώ, έχοντας καλύψει σχεδόν το 50% της συνολικής «απόστασης».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, οι πράξεις που εγκρίθηκαν αντιπροσωπεύουν συνολικό όγκο χρηματοδότησης, ύψους 30,6 δισ. ευρώ και αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις, ύψους άνω των 164 δισ. ευρώ.
Η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει 176 έργα υποδομής, αντιπροσωπεύοντας χρηματοδότηση ύψους 22,4 δισ. ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) έχει προχωρήσει στην έγκριση 244 συμφωνίων στήριξης ΜμΕ, με συνολική χρηματοδότηση 8,1 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει προτείνει την παράταση της διάρκειας του προγράμματος έως το 2020 και την αύξηση της χρηματοδοτικής ικανότητας του ΕΤΣΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ.
naftemporiki.gr