Για την 13η Φεβρουαρίου 2017 προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου η εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων της πολύκροτης υπόθεσης χρησικτησιών προνομιακών εκκλησιαστικών ακινήτων του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Αρχαγγέλου, της Ιεράς Μονής Παναγιάς Τσαμπίκας Αρχαγγέλου, της Ιεράς Μονής Αγίου Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ρόδου, του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μαλώνας και της Ιεράς Μονής «Καμειρί» Μασάρων, με κατηγορούμενο για πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με σκοπούμενο όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 30.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση, έναν δικηγόρο.
Θυμίζουμε ότι ο δικηγόρος, που υπηρετούσε στη Ρόδο, αθωώθηκε στο κύριο σκέλος της υπόθεσης.
Στην υπόθεση είχε ασκηθεί αρχικώς κατά παντός υπευθύνου δίωξη για απάτη ενώπιον δικαστηρίου κατ’ εξακολούθηση από κοινού με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ.
Πρώην Ανακρίτρια της Ρόδου έκρινε ότι από τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί δεν προκύπτουν ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της κακουργηματικής απάτης επί δικαστηρίω και ότι υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας από πλευράς του καταγγελλόμενου δικηγόρου.
Ακολούθησε η παραπομπή του δικηγόρου σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου για το αδίκημα της πλημμεληματικής εξακολουθητικής απιστίας λόγω της εμπλοκής του σε 11 υποθέσεις εκκλησιαστικών ακινήτων.
Το δικαστήριο τον έκρινε αθώο.
Με το παραπεμπτικό βούλευμα ο δικηγόρος φέρεται να προκάλεσε ζημία ύψους 628.532,04 ευρώ από τις εικονικές χρησικτησίες.
Σύμφωνα με το βούλευμα ο δικηγόρος είχε λάβει από τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές των ανωτέρω Ιερών Ναών, εντολή και εξουσιοδότηση να χειρίζεται τις δικαστικές και εξώδικες υποθέσεις τους.
Στο πλαίσιο της διαχείρισης των υποθέσεων των εντολέων του, φέρεται να προσέγγιζε κατοίκους της Αρχαγγέλου, των Μασάρων και της Μαλώνας, οι οποίοι νέμονταν ακίνητα ιδιοκτησίας των ανωτέρω ναών, επί σειράν πολλών συναπτών ετών αδιάλειπτα και υπόσχονταν να τους βοηθήσει με την παροχή των νομικών του υπηρεσιών, προκειμένου να διεκδικήσουν δικαστικά τη θεμελίωση δικαιώματος χρησικτησίας επί του ακινήτου, που έκαστος εξ αυτών νέμονταν με την έγερση αγωγών χρησικτησίας, εξηγώντας τους, όμως εξ αρχής ότι επειδή ήταν δικηγόρος των προαναφερομένων Ιερών Ναών δεν μπορούσε ο ίδιος να παραστεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο ούτε και να υπογράψει τα σχετικά δικόγραφα αγωγών, αλλά στις ενέργειες αυτές θα προέβαιναν άλλοι δικηγόροι, συνάδελφοι του, με τους οποίους συνεργαζόταν.
Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας από κανέναν δεν εισέπραξε χρήματα για δικηγορική αμοιβή και για τη σύνταξη των δικογράφων των αγωγών.
Στην υπόθεση που θα εξεταστεί φέρεται να προέκυψε, από τον προδικαστικό έλεγχο, ότι με το από 20 Ιουλίου 2007 έγγραφο δύο δικηγόρων προς την Εκκλησιαστική Επιτροπή Ιερού Ναού Ταξιαρχών και Ιεράς Μονής Παναγίας Τσαμπίκας Αρχαγγέλου διαπιστώθηκε ότι κατά τα έτη 2002-25.5.2007 ασκήθηκαν αγωγές χρησικτησίας σε βάρος της Εκκλησίας Αρχαγγέλου, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στις οποίες η Εκκλησία δεν παραστάθηκε.
Ο δικηγόρος, κατηγορείται για το ό,τι θέτοντας κατά απομίμηση την υπογραφή συναδέλφων του, οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί και δεν συναινούσαν, συνέτασσε και κατέθετε προς εκδίκαση αγωγές χρησικτησίας σε βάρος της ανωτέρω Εκκλησίας, η οποία μάλιστα δεν είχε ενημερωθεί για τις αγωγές αυτές.
Τις ανωτέρω πλαστογραφίες, φέρεται μάλιστα να τέλεσε προκειμένου να ωφεληθούν οι προαναφερόμενοι εκάστοτε ενάγοντες με ζημία της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίου Μιχαήλ Αρχαγγέλου Ρόδου κατά το συνολικό ποσό των 628.532,04 ευρώ.
Πρόκειται συγκεκριμένα για την αντικειμενική μόνο αξία των ακινήτων, που αναφέρονται σε 24 αγωγές χρησικτησίας (τιμές 2007) και προκύπτει από κατάσταση αντικειμενικών αξιών της Δ.Ο.Υ. Η δε εμπορική τους αξία είναι κατά πολύ υψηλότερη.
Στον κατηγορούμενο αποδίδονται συγκεκριμένα 30 πλαστογραφίες.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης του θα παραστούν οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Σαρρής και Δ. Μουτάφης.
Πηγή:www.dimokratiki.gr