Εντός του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα προβλέπει: «κούρεμα» δανείων χωρίς όριο, διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο πλην ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.
Με συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου αναφέρει ότι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου θα γίνει στη Βουλή μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι στον νέο θεσμό θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι υπερχρεωμένες, κατά τη δημοσίευση του νόμου, επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αρκεί να είναι βιώσιμες.
Δεν θα υπάρχει όριο ως προς το ύψος των διαγραφών και των ρυθμίσεων χρεών σε δόσεις, αλλά θα εξαιρούνται ο ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου στέλνει σαφές μήνυμα στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές»: «Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα μετατραπεί σε συγχωροχάρτι από επιχειρήσεις-μνημεία κακοδιαχείρισης». Εκτιμά, δε, πως θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στον μηχανισμό 403.000 μικρές και μεγάλες εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες «ώστε οφειλέτης και πιστωτές να διαμορφώσουν ελεύθερα τη συμφωνία αναδιάρθρωσης».
Πρακτικά η διαδικασία θα ξεκινάει με την αίτηση , η οποία θα συνοδεύεται από μία αρχική πρόταση ρύθμισης οφειλών καθώς και από αναλυτικά οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης προς την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στη συνέχεια θα ορίζεται ένας συντονιστής των διαδικασιών διαπραγμάτευσης ο οποίος τελικά θα συντάσσει και το πρακτικό περαίωσης της διαδικασίας.
Όπως σημειώνει ο υπουργός, «πτυχές του νομοσχεδίου τελούν υπό διαπραγμάτευση αναμένεται όμως μέσα στο μήνα να κατατεθεί για ψήφιση».
Επίσης, όπως ανέφερε μέχρι τον Απρίλιο θα λειτουργούν δομές υποστήριξης των δανειοληπτών σε κάθε περιφέρεια της χώρας ενώ το υπουργείο επεξεργάζεται νομοσχέδιο για τη σύσταση μίας Ανεξάρτητης Αρχής η οποία ενσωματώνοντας διεθνείς πρακτικές θα λειτουργεί ως υπηρεσία αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και υπολογίζεται ότι ο νέος αυτός φορέας θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο του 2017.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ