«Φιλί ζωής» στα 19 τμήματα ΤΕΙ τα οποία επρόκειτο να κλείσουν τον επόμενο χρόνο, δίνει ο Κώστας Γαβρόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο «παγώνει» το λουκέτο για ένα χρόνο, ώστε μέσα σε αυτό το διάστημα να αποφασιστεί η τύχη των τμημάτων στο πλαίσιο των ευρύτερων αποφάσεων για τη διασύνδεση πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων. Βέβαια, η απόφαση υποκρύπτει και μικροκομματική στόχευση, αφού βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πίεζαν για τη διάσωση των τμημάτων συντασσόμενοι με την πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για «κάθε χωριό και ΤΕΙ».
Ειδικότερα, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου το 2012, αποφασίστηκε συνολικά 19 τμήματα σε διάφορα ΤΕΙ της χώρας να ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους το ακαδημαϊκό έτος 2017-18, αφού θα έχουν αποφοιτήσει οι φοιτητές τους. Πρόκειται για πέντε τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (σε Πάτρα, Αίγιο και Πύργο), από δύο στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη και Μουδανιά), Κρήτης (Ηράκλειο και Ιεράπετρα), Λαμίας (Λαμία και Αμφισσα) και Λάρισας (Λάρισα και Καρδίτσα) και από ένα σε Αθήνα, Δράμα, Καλαμάτα, Καστοριά, Μεσολόγγι και Χαλκίδα.
Η νυν ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να συνεχίσουν να λειτουργούν, έως ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, όπως δήλωσε στη Βουλή ο κ. Γαβρόγλου, «θέλουμε να πείσουμε τα πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα να αρχίσουν να συζητούν, να δουν τι είδους κοινά προγράμματα και συνέργειες μπορούν να γίνουν, πώς μπορούμε να μοιράσουμε υποδομές και σε άλλα ιδρύματα».
Ο επίσημος λόγος που προκρίθηκε η παράταση της λειτουργίας των 19 αντί του λουκέτου, είναι ότι η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ αρνήθηκε –παρά το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων– να πάρει την ευθύνη για τα τμήματα που πρέπει να κλείσουν, ζητώντας από το υπουργείο να αποφασίσει. Σύμφωνα με τη Σύνοδο, τα ΤΕΙ με μεταβατικά τμήματα έχουν ήδη στείλει προτάσεις (με αποφάσεις των ανωτάτων συλλογικών οργάνων τους), για την επαναλειτουργία ή μη των 19.
Βεβαίως, το υπουργείο Παιδείας επικαλούμενο το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ/ΤΕΙ –άλλωστε χθες ο υπουργός είπε ότι και στο θέμα των διδάκτρων των μεταπτυχιακών προγραμμάτων τα ιδρύματα θα αποφασίσουν, αφού καταθέσουν τεκμηριωμένη μελέτη κόστους– το χρησιμοποιεί ως πρόφαση για να αποφύγει το πολιτικό κόστος μιας δύσκολης απόφασης όπως το λουκέτο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από το 2016 υπήρξαν κινήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας τμημάτων της περιφέρειάς τους –μεταξύ αυτών και η πρώην αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου– ενώ χθες ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης κατέρριψε τα προσχήματα.
Ο υφυπουργός, παρότι δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητές του η τριτοβάθμια εκπαίδευση, συναντήθηκε στην Πάτρα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, Βασίλη Τριανταφύλλου. «Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόταση του ΤΕΙ σχετικά με τα τμήματα που βρίσκονται σε καθεστώς μεταβατικής λειτουργίας» ανέφερε χθες το υπουργείο, προσθέτοντας: «Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ, με τροποποίηση του γνωστικού του αντικειμένου, όπως έχει προτείνει το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας προς το υπουργείο Παιδείας». Ποιος ο λόγος της ιδιαίτερης αναφοράς στο Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, την ίδια στιγμή που το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος έχει συνολικά πέντε υπό κατάργηση τμήματα; Μάλιστα γιατί και η ειδική μνεία – στο ίδιο δελτίο Τύπου– περί «ενίσχυσης της κατεύθυνσης Πολιτισμού-Μουσειολογίας»;
Η απάντηση μάλλον σχετίζεται με το γεγονός ότι τα τμήματα έχουν έδρα στον Πύργο, όπου είναι και η εκλογική περιφέρεια του κ. Μπαξεβανάκη. Βεβαίως, στην ίδια συνάντηση μετείχε και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, η οποία εμφανίζεται μεν στην αναμνηστική φωτογραφία αλλά όχι στο σχετικό δελτίο Τύπου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ