Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται πολλές υπερχρεωμένες επιχειρήσειςεξαιτίας της έλλειψης νομικής κάλυψης για τα στελέχη των τραπεζών που καλούνται να αποφασίσουν τον θάνατο ή τη σωτηρία τους.
Η “ασθμαίνουσα” διάσωση της Μαρινόπουλος, το σημείο μηδέν στο οποίο έχει περιέλθει το ιστορικό συγκρότημα του ΔΟΛ, αλλά και πλήθος άλλων εταιριών από όλους τους κλάδους της Οικονομίας που βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης “γάγγραινας” που απαιτεί είτε άμεση επέμβαση είτε απόφαση για αποδιασωλήνωση από την τεχνητή υποστήριξη, καθιστούν εκκωφαντικά εμφανές το κενό της νομικής κάλυψης.
Πρόκειται για ένα κενό που οι τραπεζίτες συνδυάζουν με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της Οικονομίας και δηλώνουν ότι αθροιστικά αυτές οι δύο παράμετροι αποτρέπουν οποιαδήποτε κίνηση για τη διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων και την εξυγίανση του επιχειρηματικού τοπίου. Παράλληλα, η έλλειψη νομικής κάλυψης δυσχεραίνει τις κινήσεις των τραπεζών για την εξεύρεση επενδυτών σε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν δυνητικό ενδιαφέρον.
Επίκαιρο παράδειγμα του “γόρδιου δεσμού” που δημιουργείται είναι η περίπτωση του ΔΟΛ. Φήμες που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ ότι οι τράπεζεςέχουν ξεκινήσει την πτωχευτική διαδικασία έναντι του ΔΟΛ διαψεύδονται από τις τράπεζες, διευκρινίζοντας ότι έχει καταγγελθεί μόνο το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους περίπου 99 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής, οι πιστώτριες τράπεζες πιέζονται να ενεργοποιήσουν τις πτωχευτικές διαδικασίες ώστε να προστατευθούν έναντι άλλων πιστωτών και στη συνέχεια να αναζητήσουν επενδυτές για το σύνολο ή τμήματα του ΔΟΛ. Ακόμη και στο διάστημα αυτό, η επιχείρηση θα χρειαστεί χρηματοδότηση από τις τράπεζες για να παραμείνει ζωντανή και τα περιουσιακά της στοιχεία να μην απαξιωθούν πλήρως, αφού όλα τα έσοδά της θα δεσμεύονται υπέρ των δανείων που έχουν καταπέσει.
Για όλες τις εμπλοκές που δημιουργούνται με την έλλειψη της νομικής κάλυψης, οι τράπεζες έχουν ζητήσει και οι “Θεσμοί” έχουν συμφωνήσει, η νομική κάλυψη να περιλαμβάνει εκτός των αναδιαρθρώσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες, δύο ακόμη παραμέτρους: α) τις πωλήσεις δανείων, προκειμένου τα τραπεζικά στελέχη που θα τις υπογράψουν να μην βρεθούν μελλοντικά υπόλογα για το ότι με την κίνηση της πώλησης ζημίωσαν την καθαρή θέση της εταιρίας, και β) τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων.
Και τα τρία αυτά θέματα, όπως έχει γράψει το Capital.gr, βρίσκονται υπό την επεξεργασία όχι μόνο του Υπουργείου Οικονομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά ακόμη και του Υπουργείου Εργασίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ένα πλήρες ακαταδίωκτο, “εν είδει βουλευτικής ασυλίας” για τα στελέχη των τραπεζών, το οποίο θα απαγορεύει ακόμη και τις εναντίον τους μηνύσεις για αποφάσεις που θα λάβουν, καλή τη πίστει, για το μέλλον προβληματικών επιχειρήσεων. Η σχετική διάταξη αναμένεται στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Απομένει να φανεί πόσο γρήγορα θα δοθεί και πόσο απόλυτα θα καλύπτει τις τράπεζες ώστε να ξεκινήσουν οι υπογραφές για την εξυγίανση του επιχειρηματικού τοπίου…
capitalgr