Η εισήγηση για τους τέσσερις συναδέλφους τους στις δύο προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες ήταν αρνητική για το ενδεχόμενο έκδοσής τους
Πέφτει σήμερα το μεσημέρι η «αυλαία» της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για τους 8 εκζητούμενους Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι μια ημέρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, αυτομόλησαν και προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Σήμερα ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου θα συζητηθούν οι υποθέσεις, αναιρέσεις δηλαδή. για το αν θα εκδοθούν ή όχι στη γείτονα χώρα των τεσσάρων τελευταίων εκ των συνολικά οχτώ Τούρκων στρατιωτικών, των των Ferudum Caban, Gencay Bayuk, Ahmet Guzel και Mesut Firat.
Το Τουρκικό κράτος εκζητεί τους 8 στρατιωτικούς προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα: α) της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, β) της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, γ) του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και δ) κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.
Οι αρεοπαγίτες καλούνται να αποφασίσουν για το εάν θα εκδοθούν στη γείτονα χώρα οι Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι στη χώρα τους αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες που επισύρουν ποινές από ισόβια κάθειρξη έως θανατική ποινή εφόσον αυτή επανέλθει, όπως έχει ήδη λεχθεί από τον ίδιο τον κ. Ετοργκάν.
Ήδη, δυο εισαγγελείς του Αρείου Πάγου εισηγήθηκαν κατά τις δύο προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες να μην εκδοθούν στην γείτονα χώρα 4 Τούρκοι στρατιωτικοί, καθώς κινδυνεύουν να υποβληθούν σε βασανιστήρια, να φυλακιστούν και ακόμη να θανατωθούν, εφόσον επανέλθει η ποινή του θανάτου.
Η δημοσίευση των δύο πρώτων αποφάσεων που θα καθορίζει την τύχη των 4 πρώτων Τούρκων στρατιωτικών θα γίνει την 23ή Ιανουαρίου.
Στις δύο προηγούμενες δίκες οι μάρτυρες υπεράσπισης περιέγραψαν τα τραγικά βασανιστήρια που γίνονται στην Τουρκία, τις διώξεις και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς που δέχονται οι οικογένειες των 8 Τούρκων στρατιωτικών, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Στις δυο πρώτες δίκες ως μάρτυρες υπέρ των 8 και κατά της έκδοσης κατέθεσαν ο ναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου στο Λονδίνο και στην Οξφόρδη Παύλος Ελευθεριάδης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) Παναγιώτης Περάκης.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος θα οριστεί η ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης για 4 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι σήμερα ενώπιον των αρεοπαγιτών θα εκθέσουν τους λόγους, αλλά και τους φόβους τους για τους οποίους δεν θέλουν να εκδοθούν στην πατρίδα τους, καθώς δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και θα υποβληθούν σε βασανιστήρια.
PROTOTHEMA