Οι τράπεζες έχουν τα χρονικά περιθώρια να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει με την DG Comp. Alpha, Eθνική, Πειραιώς και Eurobank σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που προέβλεπαν τα σχέδια αναδιάρθρωσης και αφορούσαν κυρίως την απόσυρση από τις αγορές του εξωτερικού, όπως και την πώληση θυγατρικών που έχουν μη τραπεζικές δραστηριότητες.
Οι συστημικές τράπεζες ανέλαβαν τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και πρέπει να έχουν εφαρμόσει πλήρως τα σχέδια έως και το 2018. Μικρότερο εύρος υποχρεώσεων είχαν αναλάβει η Alpha Bank και η Eurobank, ενώ Εθνική και Πειραιώς πρέπει να αποχωρήσουν σχεδόν από το σύνολο των θυγατρικών τους στο εξωτερικό.
■ ΑLPHA BANK
Η τράπεζα έχει ήδη αποχωρήσει από τις αγορές Ουκρανίας, Βουλγαρίας και Σκοπίων. Η θυγατρική στην Ουκρανία πουλήθηκε στον τοπικό όμιλο Delta Bank, ενώ στη Βουλγαρία πέρασε στη θυγατρική της Εurobank. Eπίσης, πούλησε την Ιονική Ξενοδοχειακή, που κατέχει το ξενοδοχείο «Ηilton» στην Αθήνα, στην κοινοπραξία της ΤΕΜΕΣ, ιδιοκτήτρια του «Costa Navarino» στη Μεσσηνία, με την D-Marine Investments Holding B.V., θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus. Επίσης έχει πουλήσει από το 2007 και την Αlpha Ασφαλιστική στη γαλλική ΑΧΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αlpha είναι σε προχωρημένο στάδιο και είναι ζήτημα χρόνου να πουλήσει και τη θυγατρική της στη Σερβία. Με τις παραπάνω κινήσεις έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει στην DG Comp και θα διατηρήσει την ισχυρή παρουσία της σε Ρουμανία, Κύπρο και Αλβανία. Ταυτόχρονα, η τράπεζα έχει προβεί με προγράμματα εθελουσίας σε μείωση του προσωπικού καθώς και σε αναδιάρθρωση του δικτύου της.
■ EUROBANK
H Eurobank πούλησε εγκαίρως τη θυγατρική της στην Πολωνία στην αυστριακή Raiffeisen, όπως και τη θυγατρική της στην Τουρκία. Κατάφερε να πουλήσει -υπό αντίξοες συνθήκες λόγω του πολέμου- και την τράπεζα που είχε στην Ουκρανία, ενώ πούλησε στη Fairfax την εταιρεία ακινήτων και την ασφαλιστική της Εurolife. Η τράπεζα διατηρεί σήμερα στον έλεγχό της τη θυγατρική στο Λουξεμβούργο που απορρόφησε και το γραφείο στο Λονδίνο, στην Κύπρο, στη Βουλγαρία, στη Σερβία και στη Ρουμανία. Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό είναι κερδοφόρες και εκτιμάται ότι το 2016 εισέφεραν περίπου το 50% των κερδών της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θυγατρικές σε Λουξεμβούργο, Κύπρο και Βουλγαρία θα παραμείνουν στον όμιλο και εξετάζεται η απεμπλοκή από τις θυγατρικές σε Σερβία και Ρουμανία. Η διοίκηση δεν βιάζεται και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, όπως και αυτό της ανταλλαγής με θυγατρικές άλλων ελληνικών τραπεζών.
■ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Πριν από λίγες ημέρες η τράπεζα προχώρησε σε πώληση ποσοστού της θυγατρικής της στην Κύπρο στον όμιλο M. Sehnaoui και μείωσε το ποσοστό που ελέγχει στο 17,6%. Η τράπεζα σχεδιάζει την αποχώρηση από τις αγορές Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, ενώ ήδη από το 2012 είχε πουλήσει τη Marathon Banking Corporation στις ΗΠΑ και αργότερα την Piraeus Bank Egypt S.A.E. στην Αίγυπτο. Επιπλέον, πούλησε την ΑΤΕ Ασφαλιστική στην ERGO International AG που ανήκει στον όμιλο της Munich Re, όπως και τη συμμετοχή που είχε στην Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ μείωσε δραστικά τη συμμετοχή της στην εταιρεία ακινήτων Trastor. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς οργανώνει για φέτος την πώληση της θυγατρικής εταιρείας PICAR Α.Ε.Ε. η οποία ανέπτυξε και διαχειρίζεται το City Link, δηλαδή το κτιριακό συγκρότημα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα η τράπεζα προβαίνει σε εκτεταμένες πωλήσεις ακινήτων που έχει στην κυριότητά της, όπως και διάφορων συμμετοχών.
■ ΕΘΝΙΚΗ
Η Εθνική πούλησε το 2015 τη θυγατρική της στην Τουρκία Finansbank και το 2016 τη UBB στη Βουλγαρία, όπως και τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης. Είχε προηγηθεί η πώληση της NBGI Private Equity Limited στο Λονδίνο και παλαιότερα της θυγατρικής της στη Νότιο Αφρική.
Σε εξέλιξη είναι διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο, την οποία όμως η διοίκηση δεν προτίθεται να ολοκληρώσει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, καθώς υπάρχει μόνο μία προσφορά, από την Atlas Merchant Capital. Η Εθνική θα πουλήσει τη θυγατρική στην Κύπρο, αλλά δεν θα αποσυρθεί από την τοπική αγορά, καθώς σχεδιάζει να διατηρήσει ορισμένα καταστήματα.
Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι στα αρχικά στάδια και θα ολοκληρωθεί μέσα στον χρόνο. Σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, παράλληλα «τρέχουν» οι διαδικασίες για την πώληση των θυγατρικών σε Ρουμανία και Σερβία. Η Εθνική, εκτός από κάποια καταστήματα στην Κύπρο, στο εξωτερικό θα κρατήσει μόνο τη θυγατρική της Μάλτας.
Η αγορά των Βαλκανίων
Γενικότερα, η Σερβία αποτελεί αγορά από την οποία οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να αποχωρήσουν. Η τοπική Κεντρική Τράπεζα έχει επιβάλει στα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας τη διατήρηση υψηλών εποπτικών κεφαλαίων, ενώ υπάρχουν και περιορισμοί στη διακίνηση χρημάτων. Οι συνθήκες αυτές δεν επιτρέπουν την επίτευξη αξιόλογης κερδοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα έχει προσλάβει την Credit Suisse προκειμένου να πουλήσει μέχρι το καλοκαίρι τη θυγατρική της Vojvodjanska Bank, ενώ πιο κοντά στην απεμπλοκή από την αγορά της Σερβίας είναι η Αlpha Bank.
Μια άλλη παράμετρος που επηρεάζει την αποχώρηση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια είναι τα διαφορετικά μεγέθη των θυγατρικών. Σε ορισμένες χώρες οι θυγατρικές τράπεζες δεν έχουν αποκτήσει σημαντικά μερίδια στις τοπικές αγορές και δεν είναι ελκυστικές για ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Ταυτόχρονα, όλες οι τράπεζες προβαίνουν σε πωλήσεις των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και δεν έχουν εκκρεμότητες. Εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα, καθώς και κατοικίες εξοχικές και μη που έχουν περάσει στην κυριότητά τους βγαίνουν συστηματικά στην αγορά για πώληση. Το ίδιο συμβαίνει και με διάφορες συμμετοχές των οποίων είτε είχαν, είτε αποκτούν την κυριότητα επειδή είχαν δοθεί ως εγγυήσεις έναντι δανείων που δεν εξυπηρετούνται. Ταυτόχρονα όλες οι τράπεζες ενισχύουν τη ρευστότητά τους πουλώντας ομόλογα του ΕSM που κατέχουν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
*Όπως δημοσιεύτηκε στο Business Stories της 8ης Ιανουαρίου
newmoney