Αναλυτικά στοιχεία ανά τρίμηνο για τους μεγάλους οφειλέτες, και συγκεκριμένα αυτούς που η οφειλή τους υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ, καλούνται να υποβάλουν στην ΤτΕ οι τράπεζες, σύμφωνα με Πράξη του Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.
Εκτός από τις τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων αυτών που λειτουργούν στην Ελλάδα αλλά έχουν έδρα στο εξωτερικό) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα συγκεκριμένα στοιχεία μεγάλων οφειλετών τους καλούνται να υποβάλουν επίσης στην ΤτΕ, εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης, πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων και εταιρίες παροχής πιστώσεων.
Η απόφαση αφορά τα στοιχεία από το α΄ τρίμηνο του 2017, ενώ θα υποβάλλονται σε ενοποιημένη βάση, εφόσον το ίδρυμα υπόκειται σε ενοποιημένη εποπτεία. Αυτό σημαίνει ότι το όριο του 1 εκατ. ευρώ ορίζεται ως το σύνολο των ανοιγμάτων του οφειλέτη προς το ίδρυμα και προς όλες τις θυγατρικές του επιχειρήσεις που ανήκουν στον πιστωτικό και χρηματοπιστωτικό τομέα. Σε περίπτωση που το ίδρυμα δεν ενοποιείται, είτε ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, το ίδρυμα υποβάλλει στοιχεία σε ατομική βάση.
Στο όριο του 1 εκατ. ευρώ συνυπολογίζονται οι πάσης φύσεως χορηγήσεις, περιλαμβανομένων των οφειλών φυσικών προσώπων μέσω πιστωτικών καρτών, οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων υπέρ του οφειλέτη και άλλα ανοίγματα σε χρεωστικούς τίτλους, τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα με αντισυμβαλλόμενο το ίδιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο, οι εκδοθείσες εγγυητικές επιστολές σε ισχύ προς το ίδιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο, και τα εκτός ισολογισμού στοιχεία υποχρεώσεων, εκτός από τους πληροφοριακούς λογαριασμούς.
Μεταξύ των στοιχείων, που θα πρέπει να γνωστοποιούν οι τράπεζες, είναι και οι εξασφαλίσεις των δανείων αυτών των μεγάλων οφειλετών. Ειδικότερα, η αξία των εξασφαλίσεων θα πρέπει αναλύεται διακριτά για κάθε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
-εξασφάλιση με Μετρητά και Ισοδύναμα Μετρητών
-εξασφάλιση από εγγεγραμμένα βάρη σε Οικιστικά Ακίνητα
-εξασφάλιση από εγγεγραμμένα βάρη σε Εμπορικά Ακίνητα, Βιομηχανοστάσια και Λοιπά Ακίνητα
-εξασφάλιση με Εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου
-λοιπές εξασφαλίσεις, εξαιρουμένων των εγγυήσεων φυσικών και νομικών προσώπων.
Η αξία εξασφάλισης αναφέρεται στην Ημερομηνία Αναφοράς (τελευταία ημέρα του τριμήνου υποβολής) και καθορίζεται με βάση τις εκτιμήσεις του ιδρύματος κατά την ημερομηνία υποβολής των στοιχείων. Επισημαίνεται ότι για τον υπολογισμό της αξίας των εξασφαλίσεων από εγγεγραμμένα βάρη σε ακίνητη περιουσία λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη προσημειώσεων πρωθύστερης σειράς από άλλα ιδρύματα.
Από την γνωστοποίηση εξαιρούνται οι πιο κάτω κατηγορίες οφειλετών:
-Κεντρική κυβέρνηση,
-Πιστωτικά ιδρύματα,
-Φυσικά πρόσωπα, κάτοικοι εξωτερικού,
Νομικά πρόσωπα με έδρα στο εξωτερικό και αποκλειστική δραστηριότητα στο εξωτερικό, εφόσον δεν ασκούν καμία οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και δεν υπάγονται σε όμιλο επιχείρησης με έδρα στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση που τα ιδρύματα δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό μέσω υποκαταστημάτων και θυγατρικών εταιρειών, υποβάλλουν αναλυτικά τις επιμέρους οφειλές πελατών, φυσικών ή νομικών προσώπων σε επίπεδο ομάδας συνδεδεμένων πελατών, οι οποίοι είναι κάτοικοι εξωτερικού ή έχουν έδρα στο εξωτερικό και αποκλειστική δραστηριότητα στο εξωτερικό, εφόσον το συνολικό ύψος οφειλής ανά οφειλέτη υπερβαίνει το 2% του συνολικού ενεργητικού της μονάδας εξωτερικού.
Αναλυτικά η Πράξη Διοικητή στη στήλη “σχετικά αρχεία”
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
- Πράξη Διοικητή (333 KB)
- capitalgr