Εγκλωβισμένοι είναι οι δανειολήπτες παρά τις δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν
Με την πλάτη στον τοίχο συνεχίζουν να βρίσκονται περίπου 70.000 δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο και δεν μπορούν να δικαιωθούν παρά τις δικαστικές αποφάσεις.
Στην Ελλάδα, δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που δανείστηκαν πριν από τα χρόνια της κρίσης σε ελβετικό φράγκο, προκειμένου να ικανοποιήσουν ανάγκες στέγασης. Ενα κοινό που έσπευσε να λάβει στεγαστικό δάνειο σε ένα νόμισμα σταθερό πράγματι για δεκαετίες, απολαμβάνοντας για κάποια χρόνια χαμηλό επιτόκιο και χαμηλή δόση εξόφλησης.
Μόνο που το σκηνικό άλλαξε και η ισοτιμία εκτινάχθηκε, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες ξαφνικά να πληρώνουν μεγαλύτερη δόση και το ανεξόφλητο κεφάλαιό τους να διογκώνεται.
Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, Παντελής Αντωνιάδης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 70.000 δανειολήπτες. Εάν όμως προσθέσετε τους εγγυητές και συνοφειλέτες, φτάνουμε σε έναν αριθμό περίπου 200.000 ανθρώπων που εμπλέκονται».
Ούτε καν οι δεσμεύσεις πολιτικών έχουν οδηγήσει σε μια λύση που θα τους απαλλάσσει από ένα απίστευτο βάρος και οι τράπεζες δεν φαίνονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις δικαστηρίων που τους δικαιώνουν.
Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρει ότι, παρά το γεγονός πως ο σύλλογος έχει στείλει υπομνήματα και επιστολές στους αρμόδιους υπουργούς, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δανειολήπτες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι με υπέρογκα χρέη στις τράπεζες.
Πέρυσι οι δανειολήπτες είχαν κάνει μια συνάντηση με τον τότε υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, εκθέτοντας το πρόβλημα, αλλά, όπως σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης, ο υπουργός δεν είχε αφήσει πολλά περιθώρια για λύση. Πριν από μερικούς μήνες, το Δ.Σ. του συλλόγου απέστειλε υπόμνημα στον κ. Σταθάκη, στον Συνήγορο του Καταναλωτή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτικής αρχής, ζητώντας τα δάνεια να αποπληρώνονται βάσει της ισοτιμίας εκταμίευσης.
Τα δάνεια που συνήφθησαν στην Ελλάδα σε ελβετικό φράγκο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ. Μερικά από αυτά έχουν καταστεί «κόκκινα», ωστόσο εξυπηρετούνται με ρυθμίσεις, οι οποίες όμως μπορεί να εκπέσουν. Η κωλυσιεργία των τραπεζών είναι χαρακτηριστική, παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων, με βασικότερη εκείνη που δικαίωνε 2.000 δανειολήπτες. Νομικοί υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες υποτίμησαν τον κίνδυνο και, το κυριότερο, δεν ενημέρωναν ως όφειλαν τους δανειολήπτες για το ρίσκο που αναλάμβαναν.
Να σημειωθεί ότι το θέμα της αποπληρωμής των δανείων σε ελβετικό φράγκο δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και έχει απασχολήσει την Κομισιόν, καθώς σε επίπεδο Ε.Ε. έχουν εκταμιευτεί σχεδόν 5 εκατομμύρια δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Επίσης, και εντός του κυβερνώντος κόμματος ασκούνται πιέσεις για να λάβει η κυβέρνηση ανάλογες πρωτοβουλίες. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πρασίνων Γ. Δημαράς πρόσφατα επανέφερε το θέμα ζητώντας να δοθεί άμεσα μια δίκαιη λύση. Σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/17/ΕΕ, σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης σε καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία, ο κ. Δημαράς υπογράμμισε ότι «οι προβλέψεις του άρθρου 22 του σχεδίου νόμου είναι σε θετική κατεύθυνση και προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό τις νέες συμβάσεις, καθώς επιτρέπουν στον δανειολήπτη να μετατρέψει τη σύμβαση πίστωσης σε εναλλακτικό νόμισμα όταν η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπερβαίνει το 20%, ενώ υποχρεώνει τα πιστωτικά ιδρύματα στις περιπτώσεις αυτές να ενημερώνουν άμεσα τον δανειολήπτη».
Ωστόσο, τόνισε ότι «η νέα ρύθμιση δεν δίνει λύση στα δάνεια που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι παραπλανήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς υπέγραψαν, χωρίς την απαιτούμενη προσυμβατική ενημέρωση, συμβάσεις στεγαστικών δανείων που στην ουσία αποτελούσαν επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου».
Οι εναλλακτικές… λύσεις
Λύσεις υπάρχουν για όλους τους δανειολήπτες που θέλουν να δουν τις εναλλακτικές που έχουν μετά την ανατροπή των δεδομένων του δανείου τους, με αφορμή την ξαφνική αλλαγή της ισοτιμίας και την ανατίμηση του φράγκου. Οπως και οι δανειολήπτες σε ευρώ, μπορούν και όσοι έχουν δανειστεί σε ελβετικό νόμισμα να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Η ρύθμιση μπορεί να έχει μία από τις ακόλουθες μορφές: Πρώτον, αύξηση της διάρκειας του δανείου, δεύτερον, μείωση επιτοκιακού περιθωρίου και, τρίτον, split balance, δηλαδή διαχωρισμός του δανείου σε δύο μέρη.
Γιώργος Δημαράς: “Δεν υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση για τους κινδύνους”
«Οφείλουμε άμεσα ως Πολιτεία και ως κυβέρνηση να δώσουμε τέλος στην αγωνία και στο αδιέξοδο που βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Τα δάνεια αυτά, που στην ουσία αποτελούσαν επενδυτικά προϊόντα, χορηγήθηκαν στο ευρύ κοινό χωρίς να τηρηθούν από τις τράπεζες οι υποχρεώσεις παροχής επαρκούς προσυμβατικής ενημέρωσης προς τους δανειολήπτες. Δεν υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση των δανειοληπτών για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η απότομη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου, ούτε τους είχαν προταθεί μέτρα αντιστάθμισης του συναλλαγματικού κινδύνου που αναλάμβαναν. Η ελληνική Δικαιοσύνη, αναγνωρίζοντας τα παραπάνω, έκρινε με πρόσφατες αποφάσεις της ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αποδέχονται την πληρωμή των δόσεων για δάνεια που έχουν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο με βάση την ισοτιμία του ξένου νομίσματος κατά την ημέρα σύναψης του δανείου. Εκτιμώ ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, που επηρεάζει άμεσα χιλιάδες ελληνικές οικογένειες».
Από την εφημερίδα “Επένδυση”