Ο 55χρονος έχει ήδη καταδικασθεί από τα Εφετεία Καλαμάτας, Ναυπλίου και Πειραιά για υποθέσεις που συνδέονται μεταξύ τους και αφορούν φοροδιαφυγή και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ’ εξακολούθηση. Μάλιστα, το 2013 από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τού επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 6 ετών και μαζί με τις άλλες καταδικαστικές αποφάσεις που έχει, ξεπερνά σε συνολική ποινή τα 20 έτη κάθειρξης. Ήδη κρατείται στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.
Από το ΣΔΟΕ
Η υπόθεση ξεκίνησε από έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για κύκλωμα 143 εταιρειών που είχαν σχέση με εικονικά τιμολόγια. Το ΣΔΟΕ προχώρησε σε έλεγχο των εταιρειών που είχαν αποδεχθεί τα τιμολόγια και βρήκε ότι η εταιρεία του 55χρονου το 2003 είχε δεχθεί τιμολόγια από 4 εταιρείες και τα είχε καταχωρίσει στα βιβλία της. Αυτά αφορούσαν στην κατασκευή στην περιοχή της Ανδανίας ενός εργοστασίου και το μηχανολογικό του εξοπλισμό. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στη συνέχεια αποκάλυψαν ότι οι τέσσερις αυτές εταιρείες ήταν νομικά υπαρκτές αλλά ουσιαστικά ανύπαρκτες, και ο 55χρονος κατηγορήθηκε ότι είχε όφελος στο ΦΠΑ, καθώς τον συμψήφιζε με έξοδα και είχε λάβει επιδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο, στον οποίο είχε ενταχθεί. Επίσης, κατηγορήθηκε για εικονική αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας, προκειμένου να καλύψει κάποια τιμολόγια, και πως το όφελός του ήταν περίπου 350.000 ευρώ.
Αρκετών εκατομμυρίων
Από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων συνεκδικάσθηκαν τώρα δύο υποθέσεις του 55χρονου με την κατηγορία της αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων για την ίδια εταιρεία.
Στην πρώτη, κατηγορείται ότι ολόκληρο το 2006 αποδέχτηκε πλαστό και εικονικό Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, συνολικής αξίας 380.000 ευρώ, που αφορά ανύπαρκτες συναλλαγές. Με τη δεύτερη κατηγορείται ότι το ίδιο συνέβη και για τα έτη 2002, 2003, 2004 και 2005. Η αρχική κατηγορία αφορούσε 47 πλαστά και εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, συνολικής αξίας 3.226.102,5 ευρώ, ωστόσο από το Μονομελές Εφετείο κρίθηκε ένοχος για ορισμένα εξ αυτών και ειδικότερα για 12 τιμολόγια αξίας 868.525 ευρώ.
Μάλιστα, από το συνήγορο του Δημοσίου, Ηλ. Νίκα, που παραστάθηκε στη δίκη ως πολιτική αγωγή, επισημάνθηκε ότι αρκετά από αυτά τα τιμολόγια, αν και είναι μεγάλης αξίας, φαίνεται να έχουν εκδοθεί την ίδια ημέρα ή και κάθε μέρα, κάτι που αμέσως υποψιάζει ότι κάτι δεν πάει καλά. Τόνισε, δε, πως στόχος ήταν η επιδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο.
Από την πλευρά του κατηγορουμένου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, επισημάνθηκε ότι τα τιμολόγια σε καμία περίπτωση δεν είναι εικονικά. Πράγματι, το εργοστάσιο δε λειτούργησε ποτέ, καθώς δεν πρόλαβε να φθάσει στην παραγωγική διαδικασία, όμως τα συγκεκριμένα τιμολόγια, όπως είπε, προέρχονται από μηχανουργείο στην Αθήνα για χειροποίητα καλούπια. Μάλιστα, η συνήγορος του 55χρονου επισήμανε ότι τα συγκεκριμένα τιμολόγια μπορεί να χαρακτηρισθούν υπετιμολογημένα, αλλά σε καμία περίπτωση ότι η συναλλαγή είναι ανύπαρκτη.
Τέλος, επισημάνθηκε πως έχει κατασχεθεί όλη η περιουσία του 55χρονου και πως ο ίδιος επιθυμεί την εκχώρηση της περιουσίας του στο Δημόσιο ως αποζημίωση, αλλά το Ψυχιατρείο όπου κρατείται δε χορηγεί το ανάλογο πιστοποιητικό.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο κατ’ εξακολούθηση για την αποδοχή εικονικών τιμολογίων.
Της Βίκυς Βετουλάκη