Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κεντρικού τραπεζίτη, κατά την παρουσίαση της έκθεσης της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) “Transition report 2016-17” η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, γεγονός που επιβάλλει τις μεταρρυθμίσεις να είναι πολιτικά βιώσιμες.
Όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο τω μνημονίων προκειμένου να διορθωθούν τα δίδυμα ελλείμματα, προκάλεσαν κοινωνικό και οικονομικό κόστος, όπως βαθύτερη ύφεση, απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδημάτων.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε την ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2016, «κάτι που καθιστά λογικό να περιμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το έτος συνολικά, για πρώτη φορά από το 2014».
«Η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, προκειμένου να μπει η χώρα σε ένα νέα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υπογραμμίζει επανειλημμένα τη σημασία των επενδύσεων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων θα ανοίξει τον δρόμο για επενδύσεις, γεγονός που θα εκτοξεύσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο Γ. Στουρνάρας.
Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για «σημαντικά επιτεύγματα» των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής από το 2010 επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι την περίοδο 2013-16, το πρωτογενές έλλειμμα εξαλείφθηκε και, για πρώτη φορά από το 2001, καταγράφηκαν πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης.
Σημείωσε επίσης ότι η βελτίωση στο «διαρθρωτικό» πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά παραπάνω από 17 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ την περίοδο 2009-2016 σημαίνει πως, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση του οικονομικού κύκλου, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια από αυτή που πέτυχαν άλλα κράτη-μέλη, τα οποία εφάρμοσαν παρόμοια προγράμματα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ