Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απάντησε με δελτίο τύπου σήμερα υπογραμμίζοντας πως επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
«Αναφορικά με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο και στα ΜΜΕ σχετικά με την προ έτους επίσκεψη του κυρίου Tajani στα Σκόπια, ο νεο-εκλεγείς Πρόεδρος του ΕΚ επιβεβαιώνει την πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ-FYROM)», ανέφερε η ανακοίνωση.
Ο κ. Ταγιάνι τον Φεβρουάριο του 2016, ως Ευρωπαίος Επίτροπος τότε είχε επισκεφθεί τα Σκόπια, και κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης που παραχώρησε δήλωσε τα εξής: «Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Όλοι στην Ιταλία γνωρίζουν την Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι’ αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα».
Η συγκεκριμένη δήλωση έχει ξεσηκώσει από χθες θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή, με τουν βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη και την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη να καταδικάζουν τις δηλώσεις, και τους ΑΝ.ΕΛ. να επιθυμούν παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ζητώντας «να πάρει ξεκάθαρη θέση και παράλληλα να συνετίσει τον κ. Ταγιάνι».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, απέστειλε χθες επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Η Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν αναγνωρίσει επισήμως την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με αυτό το όνομα (FYROM), καθώς η χρήση αποκλειστικά και μόνο αυτού του ονόματος είναι σε πλήρη συμφωνία με το ψήφισμα 817 της 7ης Απριλίου 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας είναι επί του παρόντος σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ως το μόνο αμοιβαία αποδεκτό και συμφωνηθέν διεθνές πλαίσιο για τη διαδικασία αυτή.
Οποιαδήποτε χρήση κάποιου άλλου ονόματος δεν έχει καμία νομική βάση και θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από όλους, συμπεριλαμβανομένου Υμών, ο οποίος αντιπροσωπεύετε τον Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να σέβονται τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο και αποφεύγοντας δηλώσεις οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική βάση αλλά μπορούν και να προκαλέσουν αντιπαραγωγική σύγχυση, θα στηρίξετε τις κοινές προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση και θα ενισχύσετε τις καλές σχέσεις γειτονίας των δυο χωρών».
Ο τομεράρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε σχετικά με το θέμα παλαιότερων δηλώσεων του κ. Ταγιάνι για την ΠΓΔΜ:
«Πρόκειται για παλαιότερες δηλώσεις του κ. Ταγιάνι, πριν αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιος ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από μια φίλη χώρα με μεγάλη ιστορία, γνωρίζει καλά ότι η ιστορία των λαών και των εθνών δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται και βεβαίως, ούτε υφαρπάζεται.
Είμαι επίσης βέβαιος ότι από τη νέα του θεσμική θέση, ο κ. Ταγιάνι θα σεβαστεί απολύτως την επίσημη θέση όλων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και όλων των διεθνών οργανισμών που αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα μόνον ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»
Aπό την πλευρά του ο αν. εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που είναι και πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει και ο κ. Ταγιάνι έκανε το εξής σχόλιο:
«Αυτά που είπε ο Αντόνιο Ταγιάνι ένα χρόνο πριν για τους Σκοπιανούς δεν είναι μόνο απαράδεκτα αλλά δεν ανταποκρίνονται και στην ιστορική αλήθεια. Στην πολιτική όμως είναι σημαντικό κάποιος να έχει το θάρρος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Το μόνο σίγουρο είναι οτι η Ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα ώστε το “η Μακεδονία είναι Ελληνική” να μην ακούγεται μόνο εντός συνόρων».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ