Μπορεί ο αγωγός TAP να σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής διαφοροποίησης προμήθειας και απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, η συζήτηση όμως για τη δυνατότητα μεταφοράς –μέσω αυτού του αγωγού– και αερίου της Gαzprom έχει ανοίξει, και μάλιστα πολύ νωρίτερα από την ολοκλήρωσή του, με βασικούς μετόχους του TAP να βλέπουν θετικά μια τέτοια προοπτική. Τη συζήτηση άνοιξε την περασμένη εβδομάδα από τη Βιέννη το νούμερο 2 της Gazpom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ. Από το βήμα του συνεδρίου European Gas ο αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom τόνισε ότι η εταιρεία του διαθέτει υποδομές για την παραγωγή επιπλέον 100 δισ. κ.μ. αερίου τον χρόνο, ποσότητα που μπορεί να διοχετευθεί στην Ευρώπη, αλλά όχι και τις απαραίτητες υποδομές για τη μεταφορά του στις ευρωπαϊκές χώρες που το έχουν ανάγκη.
Το αέριο αυτό θα μπορούσε να φτάσει στην Ευρώπη μέσω του TAP, είπε ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ και διευκρίνισε ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη χωρητικότητα των 10 δισ. κ.μ. αερίου που προσφέρει η δεύτερη φάση ΤAP (αναβάθμιση δυναμικότητας στα 20 δισ. κ.μ.) καθώς η χωρητικότητα της πρώτης φάσης του έργου έχει ήδη παραχωρηθεί σε χρήστες. Σημείωσε δε ότι η Gazprom είναι η μόνη εταιρεία που μπορεί να διασφαλίσει εκ των προτέρων την τροφοδοσία του αγωγού με αέριο. Δύο ημέρες αργότερα, μέτοχοι του TAP με δηλώσεις τους, που μετέφερε το αζέρικο πρακτορείο trand.az, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας. Εκπρόσωπος της Enagas, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Gazprom σημείωσε ότι «αν ένας προμηθευτής ζητήσει μεταφορική δυνατότητα στον TAP στη δευτερογενή αγορά ή στο open season και είναι σύμφωνος με το ρυθμιστικό πλαίσιο, τότε ο ΤAP θα προσφέρει χωρητικότητα και υπηρεσίες». Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής Snam, Φεντερίκο Ερμολι, δηλώνοντας ότι η χωρητικότητα του TAP μπορεί να επεκταθεί και να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. «Πρόκειται για πολύ καλή ιδέα», ήταν εξάλλου το σχόλιο του διευθύνοντος συμβούλου της βελγικής Fluxys, Πασκάλ ντε Μπακ.
Οι θετικές τοποθετήσεις τριών εκ των έξι συνολικά μετόχων του TAP στην προοπτική συνεργασίας με την Gazprom θέτουν σε μια νέα βάση τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη και είναι ίσως μια πρώτη ένδειξη της αλλαγής πολιτικής των χωρών της Δύσης που αναμένει η Gazprom μετά την εκλογή Τραμπ. Είναι χαρακτηριστική επ’ αυτού η δήλωση του αναπληρωτή προέδρου της ρωσικής εταιρείας Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του στο Reuters στο περιθώριο του συνεδρίου της Βιέννης, ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, το Brexit και οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία θα βελτιώσουν τη στάση της Δύσης προς τη Μόσχα και θα αλλάξουν γενικά την πολιτική των χωρών της Δύσης. Οι παραπάνω εξελίξεις θέτουν σε μια πιο ρεαλιστική βάση και την ελληνορωσική συνεργασία για την προέκταση επί ελληνικού εδάφους του αγωγού Turkish Stream, στην οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί ο αξιωματούχος της Gazprom. Αναφέρθηκε στη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ρώμη η εταιρεία του με τη ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison για την υλοποίηση της ελληνοϊταλικής υποβρύχιας διασύνδεσης GTI. Για το σχέδιο αυτό, είπε, ολοκληρώνεται σύντομα η τεχνικοοικονομική μελέτη, από την οποία και θα διαφανεί η βιωσιμότητα της επένδυσης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ