Στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 65.000 πρόσφυγες, στην Τουρκία τρία εκατομμύρια. Αν η Άγκυρα κάνει πράξη την απειλή της και πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, τότε υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να πλημμυρίσει πάλι από ανθρώπους που θα αναζητούν διάβαση για τη Βόρεια Ευρώπη. Στα σύνορα με την ΠΓΔΜ παρατηρείται μετά από πολύν καιρό αύξηση των προσφύγων που φθάνουν ως εκεί.
Το περιοδικό Spiegel γράφει στη διαδικτυακή του έκδοση ότι η ΕΕ σπεύδει προς βοήθεια της ελληνικής αστυνομίας με την αποστολή 30 περίπου συνοριοφυλάκων που θα φθάσουν το επόμενο δεκαπενθήμερο για περιπολίες στα βόρεια σύνορα. Στην ουσία πρόκειται για την εφαρμογή μιας απόφασης που είχε λάβει η Frontex, ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, στα τέλη του περασμένου χρόνου. Οι πρώτοι ξένοι συνοριοφύλακες αναλαμβάνουν ήδη την Πέμπτη υπηρεσία, ανάμεσά τους είναι και οι πρώτοι δύο Γερμανοί μαζί με ένα σκύλο. Άλλοι δέκα Γερμανοί υπάλληλοι αναμένεται να φθάσουν τις επόμενες ημέρες.
Αδιαφορία για τους Τούρκους δημοκράτες
Η Tageszeitung του Βερολίνου επικρίνει τη νέα επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Άγκυρα, την ένατη συνολικά κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας της. Για τον σχολιαστή ένα είναι το μήνυμα αυτής της ταξιδιωτικής διπλωματίας, ότι ο πρόεδρος Ερντογάν που μετατρέπει την Τουρκία σε σκοτεινό απολυταρχικό καθεστώς είναι ένας αξιοσέβαστος συνομιλητής για τη σημαντικότερη πρωθυπουργό της ΕΕ.
“Στην περίπτωση αυτή η κλασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής ότι δεν μπορεί να επιλέγει κανείς κάθε φορά τον συνομιλητή του είναι παραπλανητική. Διότι είναι η ίδια η Μέρκελ που αναζητά την επαφή στην Άγκυρα. Είναι η Μέρκελ που επισκέπτεται τον Ερντογάν, σε μια στιγμή μάλιστα που αυτός χρειάζεται την ευπροσηγορία της Ευρώπης. Ο Ερντογάν βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διασφάλιση της μονοκρατορίας του μέσω ενός νέου συντάγματος…Με την επίσκεψή της η Μέρκελ νομιμοποιεί αυτή την πρόθεση και αφήνει για μια ακόμη φορά να διαφανεί ότι οι δημοκράτες στην Τουρκία της είναι αδιάφοροι.”
Τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι τα χρέη των άλλων
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει τις αιτιάσεις που ακούγονται από το επιτελείο του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται την ΕΕ για ίδιον όφελος και πιέζει προς τα κάτω την ισοτιμία του ευρώ για να διασφαλίζει οικονομικά οφέλη.
“Η αλήθεια είναι”, σχολιάζει η SZ, “ότι υπάρχει πρόβλημα. Η Γερμανία παράγει διαρκώς περισσότερα από όσα καταναλώνει. Η Γερμανία είναι πρωταθλητής στο εξαγωγικό εμπόριο και παρ’ όλη την υπερηφάνεια για τις γερμανικές επιχειρήσεις που διαπρέπουν διεθνώς και τα γερμανικά προϊόντα που λατρεύουν ειδικά οι Αμερικανοί, πρέπει να δούμε ότι το μόνιμα τεράστιο εμπορικό μας πλεόνασμα έχει και την άλλη πλευρά του. Αντικατοπτρίζει τεράστιες οικονομικές ανισότητες. Τα πλεονάσματα των Γερμανών είναι τα χρέη άλλων χωρών. Αυτό υπαινίσσεται ο Τραμπ.”
“Το πραγματικό πρόβλημα του γερμανικού πλεονάσματος όμως δεν είναι, όπως υποστηρίζει ο Τραμπ, ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις εξάγουν υπερβολικά, ότι υπερθεματίζουν τους εταίρους τους, ότι χειραγωγούν την τιμή του ευρώ. Όλα αυτά είναι ανοησίες. Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστα από τα χρήματα που κερδίζονται στο εξωτερικό επιστρέφουν στη Γερμανία και ξοδεύονται εδώ. Αυτό που λείπει είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με τις οποίες προνοεί κανείς όταν υπάρχει ευημερία για τους δύσκολους καιρούς. Στη Γερμανία πρέπει να διοχετευθεί χρήμα στην παιδεία και την έρευνα, στις ψηφιακές υποδομές, σε βιώσιμες επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, στον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και φυσικά σε δρόμους, γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές.”
Σπύρος Μοσκόβου
Πηγή: Deutsche Welle