Επιδείνωση της εισπραξιμότητας ληξιπρόθεσμων δανείων τουλάχιστον κατά 30% βλέπουν οι τράπεζες, εάν παραταθεί στο επταήμερο από δύο ημέρες σήμερα, το χρονικό διάστημα κλήσης των οφειλετών από τις εισπρακτικές εταιρίες. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών τις επόμενες ημέρες προκειμένου να γίνει ενημέρωση προς όλους τους φορείς σχετικά με τις επιπτώσεις των προωθούμενων αλλαγών στο νόμο στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι του SSM οι τράπεζες για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων τους.
Οι προωθούμενες αλλαγές από τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή στο νόμο 3758 που διέπει τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιριών, δημιουργούν αντιδράσεις στις τράπεζες, οι οποίες (όπως και οι εταιρίες που ανήκουν στον Σύνδεσμο των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων, ΕΣΕΔΑ) επιθυμούν να μπουν κανόνες για τα δικηγορικά γραφεία που παρανόμως λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρίες. Οι ενστάσεις τους αφορούν μόνο σε αλλαγές που κρίνουν πως θα επιβαρύνουν την επιδιωκόμενη επιτάχυνση της ανάκτησης οφειλών, ωφελώντας στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες αντιτίθενται και στην προωθούμενη αλλαγή του νόμου που περιορίζει την έννοια του οφειλέτη μόνο στα φυσικά πρόσωπα, αποκλείοντας από τις κλήσεις τραπεζών και εισπρακτικών εταιριών τους επαγγελματίες και τα νομικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με τις τράπεζες, η παράταση του χρονικού διαστήματος επικοινωνίας με τους ληξιπρόθεσμους δανειολήπτες, θα μειώσει τις τηλεφωνικές κλήσεις κατά 30% – 40%, κάτι που εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει τουλάχιστον κατά 30% την αποτελεσματικότητα των τραπεζών σε επίπεδο είσπραξης οφελών και υλοποίησης των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Όπως θα επισημάνουν και στην επιχειρηματολογία τους προς το Υπουργείο Ανάπτυξης οι τράπεζες, η παρέκκλιση από τους στόχους μείωσης των “κόκκινων” δανείων θα ανατρέψει και τον σχεδιασμό των τραπεζών για στήριξη της επανεκκίνησης της Οικονομίας με νέες χρηματοδοτήσεις.
Επιπλέον, οι τράπεζες επισημαίνουν ότι η παράταση του χρονικού διαστήματος επικοινωνίας με τους οφειλέτες δανειολήπτες, δυναμιτίζει την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών μέσω της ίδρυσης και αδειοδότησης εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), ενώ θα οδηγήσει σε απαξίωση και των επενδύσεων που έχουν κάνει οι τράπεζες σε τεχνολογικές υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για την ανάκτηση οφειλών. Σημειώνεται ότι ως παρενέργεια του περιορισμού των επιτρεπόμενων κλήσεων προς τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, οι τράπεζες αναφέρουν και την κατάργηση θέσεων εργασίας και ειδικότερα νέων που απασχολούνται είτε στα τμήματα είσπραξης οφειλών των τραπεζών είτε στις εισπρακτικές εταιρίες.
Σύμφωνα με τις τράπεζες, επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τους δανειολήπτες. Η δυσχέρεια στον εντοπισμό τους και τη συνεννόησή τους με την τράπεζα θα μπορεί να τους χαρακτηρίσει ως μη συνεργάσιμους με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας. Άλλες πιθανές συνέπειες για τον δανειολήπτη είναι η επιβάρυνση της οφειλής του με τόκους υπερημερίας, η αύξηση των υποθέσεων που θα παραπέμπονται προς επίλυση στα δικαστήρια με επιβάρυνση των δικαστικών εξόδων στον δανειολήπτη, καθώς και η καταχώρηση του τελευταίου στον Τειρεσία και η επιδείνωση της πιστοληπτικής του ικανότητας.
Οι τράπεζες (και ο ΕΣΕΔΑ) εκτιμούν ότι ο νόμος 3758/2009 που διέπει το καθεστώς των εταιριών είσπραξης οφειλών, όπως έχει τροποποιηθεί από τον νόμο 4038/2012, ορίζει ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας με ποινές που φτάνουν μέχρι την ανάκληση άδειας.
Σε αντιστοιχία ενδεικτικά, χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Πολωνία δεν έχουν νομικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών είσπραξης οφειλών, παρά μόνο Ηθικό Κώδικα που έχει εκδοθεί από τις ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρίες. Όπως σημειώνουν οι τράπεζες, αναφορικά με τις επιτρεπόμενες κλήσεις στον οφειλέτη, στην Ελλάδα επιτρέπεται μία ανά 2 ημέρες (σε εργάσιμες, 9 π.μ. – 8 μ.μ.). Στην Ισπανία, υπάρχει παραίνεση ώστε οι κλήσεις να μην φτάνουν σε παρενόχληση, με μάξιμουμ τις 5 ανά ημέρα (εργάσιμες 8 π.μ. – 9 μ.μ.). Το αντίστοιχο ισχύει στην Πορτογαλία (εργάσιμες 9 π.μ. – 10 μ.μ.). Στην Πολωνία επιτρέπονται 3 κλήσεις την εβδομάδα (8 π.. – 9 μ.μ.). Στη Ρουμανία επιτρέπονται επίσης 3 κλήσεις την εβδομάδα ( 9 π.μ. – 8 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ. – 4 μ.μ.). Σημειώνεται ότι στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται και η κλήση από απόρρητο αριθμό όπως και η επιτόπια επίσκεψη της εισπρακτικής εταιρίας στον δανειολήπτη, κάτι που στην Ελλάδα απαγορεύεται από τον υφιστάμενο νόμο.
Σε κάθε περίπτωση, τράπεζες και εισπρακτικές εταιρίες ζητούν να μπει τάξη στην ανεξέλεγκτη δράση δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές και οι όποιες αλλαγές στο ισχύον καθεστώς να μελετηθούν ώστε να μην αποβούν εις βάρος της ανάκτησης οφειλών και προς όφελος των στρατηγικών κακοπληρωτών.
capitalgr