Δικαστικές αποφάσεις επιβάλλουν σε δήμους να καταβάλουν αναδρομικά στους εργαζομένους τους τα χρήματα που έχουν περικοπεί λόγω των μνημονίων από το 2011. Με βάση τις –άμεσα εκτελεστές– αποφάσεις, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κατάσχεση των λογαριασμών των δήμων, οι οποίοι φτάνουν σε οικονομικό αδιέξοδο, κινδυνεύοντας να μην μπορούν να καταβάλουν ούτε τη μισθοδοσία του μήνα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει τα αιτήματα των υπαλλήλων των ΟΤΑ και του Δημοσίου, εξαντλώντας τα περιθώρια δημοσιονομικών αντοχών αλλά και ανοχών των Ευρωπαίων εταίρων. Οπως πρόσφατα διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τους εκπροσώπους του Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), με τους οποίους συναντήθηκε, εργασιακά, μισθολογικά και άλλα ζητήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ θα επιλυθούν είτε με τροπολογίες που θα περάσουν είτε μέσω του πολυνομοσχεδίου που προετοιμάζεται από το υπουργείο και πρόκειται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πάντως, δεν αναμένεται να περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τις αλλαγές στον Καλλικράτη, σημείο αντιπαράθεσης της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Εσωτερικών.
«Δεν έχουμε κονδύλια»
«Αν βγουν ακόμα δυο, τρεις αποφάσεις, εμείς δεν θα έχουμε χρήματα να λειτουργήσουμε. Και αν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του Δήμου Κεφαλονιάς –συνολικά 400– προσφύγουν στο δικαστήριο, τότε θα βρεθούμε να χρωστάμε 5-9 εκατομμύρια ευρώ» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Ιονίων Νήσων (ΠΕΔ). «Δεν αρνούμαστε να δώσουμε χρήματα στους εργαζομένους, αλλά και εμείς ως δήμος έχουμε μεγάλη περικοπή πόρων, οπότε δεν διαθέτουμε κονδύλια. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας δώσει αυτά τα χρήματα, ώστε να μην μπλοκάρονται οι λογαριασμοί μας» τονίζει.
Ποσό άνω των 300.000 ευρώ από τους λογαριασμούς του Δήμου Κεφαλονιάς έχει ήδη κατασχεθεί ύστερα από απόφαση του Πρωτοδικείου Κεφαλονιάς που επιβάλλει στον δήμο να καταβάλει στους εργαζομένους τα χρήματα που έχασαν εξαιτίας των περικοπών που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια. Οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στο δικαστήριο προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχασαν από το 2011 έως σήμερα λόγω της εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν, όπως η μείωση των αποδοχών τους, η απώλεια του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και η μείωση των αποδοχών όσων βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα και προχώρησαν στην κατάσχεση μετά τη δικαίωσή τους.
Ομαδική προσφυγή
Οπως είναι απόλυτα φυσικό, τη δικαστική οδό για τη διεκδίκηση αναδρομικά των χρημάτων που έχασαν λόγω των περικοπών σχεδιάζουν να ακολουθήσουν και άλλοι εργαζόμενοι, μεμονωμένα ή ως Σωματεία Εργαζομένων. Ηδη, ο σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, ενός δήμου με τεράστια οικονομικά προβλήματα έτσι και αλλιώς, προετοιμάζουν ομαδική προσφυγή «για να διεκδικήσουν δικαστικά τα ποσά των επιδομάτων, δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα των προηγούμενων ετών, που απολέσθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές».
Οι δήμαρχοι εξηγούν ότι πρόκειται για διεκδικήσεις που σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να ικανοποιηθούν, αντίθετα μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω της δέσμευσης των λογαριασμών από όπου εξυπηρετούνται οι τρέχουσες ανάγκες των δήμων, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της μισθοδοσίας.
Ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει προσφύγει στο Αρειο Πάγο κατά της απόφασης, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Παρίσης, «μπορεί η υπόθεση να τελεσιδικήσει σε ένα χρόνο. Στο μεταξύ, όμως, οι λογαριασμοί του δήμου θα παραμείνουν δεσμευμένοι;».