Ο επικεφαλής του γερμανικού χρηματιστηρίου φέρεται ότι αγόραζε μετοχές του λίγο πριν από την ανακοίνωση της συγχώνευσης με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου
Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού χρηματιστηρίου, Κάρστεν Κένγκετερ. Οι εισαγγελείς της χώρας ερευνούν τον επικεφαλής της Deutsche Boerse για πιθανή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών, καθώς φέρεται να προχώρησε στην εξαγορά μετοχών αξίας πολλών εκατομμυρίων λίγους μήνες πριν από την ανακοίνωση της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης με το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Εκπρόσωπος της γερμανικής εισαγγελίας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι και στο γραφείο τού ηλικίας 50 ετών μάνατζερ επιδιώκεται να αποσαφηνιστεί κατά πόσο πραγματοποιούνταν μυστικές διεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών για την επικείμενη συγχώνευση (αξίας περισσότερων από 25 δισ. δολαρίων) την περίοδο που ο Κένγκετερ προχώρησε στην αγορά των μετοχών.
Αντιδράσεις για την έδρα
Αν επαληθευθεί ότι ο γερμανός μάνατζερ αγόρασε τις μετοχές της Deutsche Boerse – ύψους 4,9 εκατ. δολαρίων – έχοντας πρόσβαση σε πληροφορίες που αγνοούσε η υπόλοιπη αγορά, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει και επίσημες κατηγορίες.Οι ισχυρισμοί, επισημαίνει το Reuters, συμπίπτουν χρονικά με τις αυξανόμενες αντιδράσεις στο Βερολίνο για τη μεταφορά της έδρας του συγχωνευθέντος ομίλου στο Λονδίνο, και μάλιστα τη στιγμή που η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Βόλκερ Μπουφιέρ, σύμμαχος της γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, και ένας από τους πιο σημαίνοντες πολιτικούς της Γερμανίας, έχει αφήσει να εννοηθεί στο παρελθόν ότι θέλει η Φρανκφούρτη και όχι το Λονδίνο να είναι η κύρια έδρα για τη νέα εταιρεία. Ο ίδιος ο Κένγκετερ είχε ανοιχτά υποστηρίξει την επιλογή της βρετανικής πρωτεύουσας. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του γερμανού μάνατζερ εμπλέκεται σε έρευνα για παράβαση καθήκοντος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της UBS ερευνήθηκε σε σχέση με τη χειραγώγηση του βρετανικού διατραπεζικού επιτοκίου.
Συναντήσεις στο Τόκιο
Παρά το γεγονός ότι οι αρχές που ερευνούσαν το σκάνδαλο δεν του απήγγειλαν ποτέ επίσημες κατηγορίες, μαρτυρίες των εμπλεκομένων ήθελαν τον Κένγκετερ να συμμετείχε σε συναντήσεις στο Τόκιο, όπου συζητήθηκαν τα σχέδια για τη χειραγώγηση του Libor.
Η κακή φήμη ακολουθούσε τον Κένγκετερ για αρκετό διάστημα και τελικά τον οδήγησε σε παραίτηση το 2013, αφού είχε ήδη αποποιηθεί το οικονομικό μπόνους το 2011 και υποβαθμιστεί από την κορυφή του εκτελεστικού συμβουλίου της UBS στη θέση διαχείρισης των μη βασικών δραστηριοτήτων της. Σημειωτέον ότι η υπόθεση του Libor στοίχισε στην ελβετική τράπεζα 2,3 δισ. δολάρια σε διακανονισμούς με τις ρυθμιστικές αρχές.
Η αρχική υποψία για την υπό διερεύνηση ανάρμοστη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του Κένγκετερ προέκυψε, σύμφωνα με τις αρχές, από τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των διοικήσεων των δύο πλευρών το περασμένο καλοκαίρι αλλά και τον Δεκέμβριο του 2015.
O πρόεδρος της Deutsche Boerse, Χοακίμ Φάμπερ, υποστήριξε ανοιχτά τον Κένγκετερ, χαρακτηρίζοντας την «καχυποψία» του εισαγγελέα ως «αβάσιμη». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι οι δύο πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των χρηματιστηρίων ξεκίνησαν τις συνομιλίες για τη συγχώνευσή τους μόλις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, δηλαδή περίπου έναν μήνα από την περίοδο που ο Κένγκετερ προχώρησε στην αγορά των μετοχών.
Εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου από την πλευρά του σημείωσε ότι «καλωσορίζει την υποστήριξη του προέδρου Φάμπερ για τον Κένγκετερ» και ότι προσβλέπει «στην ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης μεταξύ των δύο φορέων ανταλλαγής».
ΒΗΜΑ