Η σημασία της ανάδειξης των αξιών του ελληνιστικού πολιτισμού μέσα από ένα συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Αλεξάνδρεια από τη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε, νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Ισμαήλ Σεραγκελντίν, την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τον καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος δέχθηκε, αμέσως, το συνέδριο να τεθεί υπό την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και εξήρε τον ρόλο του διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO και ιδρύτριας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας, καθώς και του κ. Ζερεφού -μέλους της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας- για τη συμβολή τους στην ευόδωση αυτού του σκοπού.
Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον κ. Σεραγκελντίν, πρότεινε, στο πλαίσιο του συνεδρίου, να υπάρξει μία έκκληση και από την πλευρά τους για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Ξεκινήσαμε μία νέα εκστρατεία, στο πλαίσιο που είχε ξεκινήσει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, θεωρώντας ότι τα Γλυπτά πρέπει να γυρίσουν, γιατί ο Παρθενώνας είναι ένα μοναδικό μνημείο για την ανθρωπότητα. Ένα μνημείο, το οποίο όλοι αναγνωρίζουν ότι αποτελεί την κοιτίδα και το λίκνο όλου του δυτικού πολιτισμού. Η φωνή σας και η συμπαράστασή σας θα ήταν πολύ σημαντική σε αυτήν την προσπάθεια που αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά πλέον. Και νομίζω πως πρέπει να ευοδωθεί. Το δικαιούται η Ελλάδα, το δικαιούται ο πολιτισμός μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Σεραγκελντίν συμφώνησε απόλυτα με τον κ. Παυλόπουλο, υποστηρίζοντας ότι είναι εύλογη η αξίωση της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ η κ. Βαρδινογιάννη, περιέγραψε την προσωπική της εμπειρία από τον αγώνα που είχε καταβάλει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και το γεγονός ότι την απασχολούσε έντονα ακόμη και λίγο πριν το τέλος της.
Ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε στην επέκταση του μνημονίου συνεργασίας, για άλλα πέντε χρόνια, που υπέγραψαν ο κ. Σεραγκελντίν και η κ. Βαρδινογιάννη και πρόσθεσε ότι «έτσι αυτός ο φάρος που ενώνει τις ψυχές της γνώσης και τις αναμνήσεις από την Αλεξάνδρεια, την ελληνιστική μέχρι σήμερα, ελπίζουμε ότι θα συνεχίζεται στο μέλλον». «Είμαστε 24 αιώνες από την ίδρυση της Βιβλιοθήκης, δηλαδή φέτος η περίοδος αυτή συμπίπτει με πάρα πολλά σπουδαία γεγονότα και το ότι είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτισμού, έχει οριστεί φέτος. Επομένως, δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για να δείξουμε σε όλον τον κόσμο ότι όλα αυτά που ξεκίνησαν, τα ανθρωπιστικά, τα πολιτιστικά και όλη η εικόνα της ειρήνης του ειρηνικού ανθρώπου ξεκίνησαν στην Αλεξάνδρεια και οδεύουν στο μέλλον», υπενθύμισε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ