Ο ΔΑΑ προσέφυγε σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο (του Λονδίνου) για τους συγκεκριμένους φόρους και η απόφαση του δικαστηρίου επιβάλει στο ελληνικό Δημόσιο να αποζημιώσει τον ΔΑΑ. Τόσο το ΝΣΚ όσο και το διοικητικό εφετείο δικαιώνουν τον ΔΑΑ, θεωρώντας ότι νομίμως προχώρησε σε συμψηφισμό των απαιτήσεων με τις ανταπαιτήσεις.
Οι αποφάσεις αυτές ανοίγουν τον δρόμο για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για μια 20ετία. Πρακτικά, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, δεν υπάρχουν πλέον νομικά εμπόδια για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και πλέον ανήκει στην πολιτική ηγεσία η απόφαση της οριστικοποίησής της.
Το ΤΑΙΠΕΔ ήδη έχει δώσει απαντήσεις/διευκρινίσεις στους δύο αρμόδιους υπουργούς, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, στα ερωτήματα που είχαν θέσει σχετικά με την παραχώρηση του αερολιμένα για επιπλέον 20 χρόνια. Το Ταμείο ακόμη γνωστοποίησε στους δύο υπουργούς ότι δεν νομιμοποιείται να παραχωρήσει οτιδήποτε άλλο σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Προσθέτει δε ότι μόνον η κυβέρνηση νομιμοποιείται να διαθέσει αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες πέριξ του αερολιμένα. Υπενθυμίζεται ότι μισή ντουζίνα δήμοι πέριξ του αερολιμένα των Σπάτων διεκδικούν αμοιβές τόσο από την πλευρά του ΔΑΑ όσο και από την εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. Επίσης διεκδικούν αλλαγή χρήσεων γης για τα ακίνητα που βρίσκονται πέριξ του αεροδρομίου. Οι κινήσεις τους, δε, φαίνεται να έχουν ως ενορχηστρωτή την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.
Η πλευρά του ΔΑΑ διατείνεται ότι παρέχει υψηλές αμοιβές/δικαιώματα στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ ο περιορισμός χρήσεων γης σε περιοχές δίπλα από τα αεροδρόμια αποτελεί κανόνα σε όλες τις χώρες του πλανήτη.