Μόλις 6 δισ. ευρώ από μερική ή ολική αποπληρωμή ρυθμισμένων δανείων, υπολογίζουν να εισπράξουν οι τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2019. Σωρευτικά για την περίοδο Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019, οι επιτυχημένες ρυθμίσεις δανείων αναμένεται να αντισταθμίσουν τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η μεγάλη πρόκληση της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων από τις τράπεζες αν και θα επιχειρηθεί κυρίως μέσω των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, εντούτοις θα έχει το μικρότερο μερίδιο στις εισπράξεις των τραπεζών. Και αυτό αφενός λόγω της βαθιάς κρίσης και της δύσκολης ανάκαμψης της πραγματικής Οικονομίας, αφετέρου διότι οι πολλαπλές, αλλά όχι ουσιαστικές, ρυθμίσεις δανείων τα προηγούμενα χρόνια, έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους και τις αντοχές δανειοληπτών και τραπεζών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τελευταίες σχεδιάζουν να καλύψουν τις ανάγκες μείωσης των “κόκκινων” δανείων σε υπερδιπλάσιο ποσοστό μέσω διαγραφών. Οι διαγραφές δανείων αναμένεται να συνεισφέρουν περίπου 14 δισ. ευρώ στη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αμέσως μετά από πλευράς συμβολής στην ανάκτηση οφειλών, οι τράπεζες θέτουν τους πλειστηριασμούς, εκτιμώντας ότι η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων θα μειώσει το στοκ των NPLs κατά 11,5 δισ. ευρώ. Λίγο μεγαλύτερη από το αποτέλεσμα των ρυθμίσεων στο στόχο μείωσης των NPLs, θα είναι η συμβολή των πωλήσεων δανείων, οι οποίες υπολογίζονται στα 7,4 δισ. ευρώ.
Καταλυτική στη μείωση των “κόκκινων” δανείων θα είναι η συμβολή των εταιριών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 χορηγήθηκε η πρώτη σχετική άδεια (Aktua Hellas), σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη άδεια στην Pillarstone αναμένεται να χορηγηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ άλλες 10 περίπου άδειες έχουν υποβληθεί και βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης από την ΤτΕ.
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους έχουν γίνει στη βάση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων που αναμένεται να συμπληρωθεί με τα βασικότερα εργαλεία του το αμέσως προσεχές διάστημα ως υποχρέωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πρόκειται για θέματα που έχουν δρομολογηθεί και αφορούν:
– Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος θα συμβάλει στην ταχεία, αποτελεσματική και διαφανή συνολική ρύθμιση των χρεών επιχειρήσεων προς ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου (π.χ. εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.).
– Τη φορολογική μεταχείριση των διαγραφών δανείων και του σχηματισμού προβλέψεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου για τις τράπεζες.
– Τη νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και των δημόσιων φορέων κατά την αναδιάρθρωση δανείων και την εξυγίανση επιχειρήσεων.
– Τη βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού συστήματος.
– Την παροχή χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής υποστήριξης σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες.
capitalgr