Ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσίασε χθες το πλαίσιο των προσπαθειών του υπουργείου για τα επικίνδυνα απόβλητα. Οπως ανέφερε, η θεσμοθέτηση του εθνικού σχεδιασμού τον περασμένο Δεκέμβριο εκτιμάται ότι θα μειώσει την πρώτη δόση του προστίμου (τον Μάρτιο) από 5,4 εκατ. ευρώ στα 4,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγών επικίνδυνων αποβλήτων και επαγγελματιών του κλάδου. «Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χωροθέτησης των μονάδων διαχείρισης», ανέφερε ο κ. Φάμελλος. Επισήμανε, δε, ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν μόνο τους ΧΥΤΕΑ (ΧΥΤΥ για επικίνδυνα απόβλητα) αλλά ολοκληρωμένες μονάδες, όπου θα προηγείται ανάκτηση υλικών και αδρανοποίηση των αποβλήτων. «Τα βασικά προβλήματα είναι δύο», επισήμανε: «Η κλίμακα της ελληνικής οικονομίας, που επηρεάζει τη βιωσιμότητα των υποδομών, και ο μεγάλος όγκος των ανόργανων βιομηχανικών αποβλήτων, τα οποία εξ ορισμού δεν μπορούν να μπουν εύκολα στον κύκλο της ανάκτησης». Τόνισε, δε, ότι οι όποιες προτάσεις πρέπει να καλύπτουν μεγάλες γεωγραφικές ενότητες, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές.
Οσο για τη χρηματοδότηση, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι υπάρχουν περί τα 150 εκατ. ευρώ διαθέσιμα (100 εκατ. από το ΕΠΑνΕΚ και 50 εκατ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Ανέφερε ότι η συζήτηση είναι ανοιχτή σε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο. «Εμείς ως Πολιτεία θα ασχοληθούμε με τις περιοχές που δεν θα καλύπτονται από τις προτάσεις», είπε.
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο ηλεκτρονικό μητρώο παραγωγών (επικίνδυνων αποβλήτων) στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί περίπου 4.000 από τις 10.000 υπόχρεες επιχειρήσεις (όσες υποχρεούνται στην έκδοση περιβαλλοντικών όρων). Εκτίμησε, δε, ότι με τον τρόπο αυτό θα ανακοπεί το 90% της παράνομης διάθεσης αποβλήτων, καθώς οι ροές θα καταγράφονται. Σε ερώτημα της «Κ» σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μέτρου, απουσία ελέγχων, ο κ. Φάμελλος απάντησε ότι η υλοποιούμενη διαδικασία «προφανώς δεν μπορεί να “πιάσει” την παράνομη διάθεση αποβλήτων».