Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης κάθονται από χθες τρεις καθηγητές Ιατρικής, ορθοπεδικοί, κατηγορούμενοι για ένα τμήμα του σκανδάλου με την εταιρεία ιατροτεχνολογικού υλικού De Puy και τις υπερτιμολογήσεις προμηθειών για να καταλήγουν σε τσέπες ιατρών. Οι ιατροί κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία για το διάστημα που υπηρετούσαν σε δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Η υπόθεση ερευνήθηκε και στη Θεσσαλονίκη μετά τις αποκαλύψεις στελέχους της De Puy ότι οι πωλήσεις υλικών στην Ελλάδα ήταν υπερτιμολογημένες, σε ποσοστό που έφτανε το 35% και ότι απ’ αυτό το 20% κατέληγε σε γιατρούς – χειρουργούς που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, είτε με απευθείας παράδοση μετρητών είτε με διάφορες προσφορές, όπως ταξίδια. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα υπολογίζεται ότι από τις υπερτιμολογημένες προμήθειες σε υλικά οστεοσύνθεσης δύο νοσοκομεία της πόλης και συγκεκριμένα τα «Γ. Γεννηματάς» και «Γ. Παπανικολάου», όπου υπηρέτησαν οι κατηγορούμενοι, ζημιώθηκαν στο διάστημα 2001 – 2006 με το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα υπολογίζεται ότι το όφελος των κατηγορουμένων φτάνει συνολικά σε ποσό το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Χθες η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση μάρτυρα – υπαλλήλου του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που ερεύνησε όλο το σκάνδαλο με τις εταιρείες. Επιβεβαίωσε πως από τη διερεύνηση της αλληλογραφίας μεταξύ στελεχών των εταιρειών που εμπλέκονται στις προμήθειες «έδιναν ποσοστό 20% σε γιατρούς. Ορισμένα απ’ αυτά τα ποσοστά τα επιβεβαιώσαμε με καταθέσεις που έγιναν σε κατηγορούμενους», ανέφερε. Πάντως σημείωσε ότι οι γιατροί εισηγούνταν τις προμήθειες, καθώς οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση να αποφασίζουν.
Η διαδρομή
Η έρευνα για τις μίζες των εταιρειών σε έλληνες γιατρούς ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η αμερικανική δικαιοσύνη διαπίστωσε παράνομες πληρωμές και υπερκοστολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα από την εταιρεία Johnson & Johnson, που είναι η μητρική της De Puy. Παρ’ ότι η εταιρεία το αρνείται, στέλεχος της De Puy στο Λονδίνο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών και παραδέχτηκε στο δικαστήριο τη σειρά των δωροδοκιών σε έλληνες γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων, με στόχο, όπως είπε, να αυξήσει τις παραγγελίες των υλικών για την εταιρεία την οποία εκπροσωπούσε, όπως αποκάλυψε με δημοσίευμά της τον Ιούλιο του 2010 η «Θ». Η υπόθεση των παράνομων συναλλαγών και της υπερτιμολόγησης των υλικών, τα οποία προμηθεύονταν τα δημόσια νοσοκομεία με παράλληλη χορήγηση μεγάλου ποσοστού επί των παραγγελιών σε έλληνες γιατρούς, άρχισε να ερευνάται από την ελληνική Δικαιοσύνη το 2009. Μέσα σε διάστημα ενάμισι χρόνου ανοίγουν δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί γιατρών σε όλη τη χώρα και αποκαλύπτονται καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν. Η δίκη για το τμήμα που εμπλέκει τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης διακόπηκε χθες και συνεχίζεται σήμερα με καταθέσεις μαρτύρων.
Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης