Άλλη μία απόφαση «ράπισμα» από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις που παρατείνουν τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του δημοσίου.
Το Β’ τμήμα του ΣτΕ για μία ακόμη φορά έκρινε ότι η παραγραφή πρέπει να έχει συλλογική εύλογη διάρκεια και να συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας. Με δύο λόγια, ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει τον χρόνο παραγραφής των αξιώσεων του δημοσίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση πλήττεται η ασφάλεια του δικαίου.
Ωστόσο, λόγω της μείζονος σημασίας της υπόθεσης, οι δικαστές του ΣτΕ παρέπεμψαν το θέμα στην Ολομέλεια, προκειμένου να αποφανθεί για την συνταγματικότητα ή μη σειράς νόμων( 3697/2008, 3790/2009, και 3842/2010) οι διατάξεις των οποίων εάν τελικά κριθούν αντισυνταγματικές θα στείλουν στο καλάθι των …αχρήστων, χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν και από τις οποίες το δημόσιο βρίσκεται εν αναμονή εισπράξεων.
Στο ανώτατο δικαστήριο έφθασε υπόθεση εταιρίας πετρελαιοειδών, στην οποία μετά από έλεγχο επιβλήθηκε πρόστιμο 3.986.826 ευρώ και πρόσθετος φόρος 11.102.850 ευρώ.
Το Διοικητικό Εφετείο ωστόσο ακύρωσε το φύλλο ελέγχου και το δημόσιο έφτασε την υπόθεση στο ΣτΕ.
Οι δικαστές σημειώνουν ακόμη ότι λόγω των συνεχών παρατάσεων δεν μπορεί να στηριχθεί νομίμως η έκδοση του φύλλου ελέγχου σε βάρος της εταιρίας, ωστόσο τον τελικό λόγο θα τον έχει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
iefimerida