Απόσπασμα άρθρου της Άσλι Αϊντιντάσμπας* στην εφ. Washington Post
[…] Οπότε, πώς μπορεί η Ευρώπη να αποτρέψει τις πολωτικές πολιτικές του ασταθούς προέδρου της Τουρκίας να σπείρουν τον όλεθρο στους δρόμους της Κολονίας, του Ρότερνταμ ή του Παρισιού; Τι θα λέγατε για την άσκηση πίεσης για την επιστροφή στην δημοκρατία, αντί να υψώνονται εμπόδια ώστε να κρατηθούν όλοι οι Τούρκοι απ’ έξω;
Οι Ευρωπαίοι μέχρι προσφάτως ήταν σιωπηλοί για την ανελευθερία και τον εθνο-εθνικισμό στην Τουρκία, ως αντάλλαγμα την αποτροπή από τον Ερντογάν των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη – και τώρα οι Ευρωπαίοι έχουν κολλήσει με ένα γείτονα που απεχθάνονται.
Πάρα πολύ κακά πράγματα συνέβησαν εδώ, και κανένας δεν έκανε φασαρία.
Ενώ η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτύρεται για το πάγωμα της ελευθερίας του λόγου της στη Γερμανία και στην Ολλανδία, αυτές τις μέρες η πραγματικότητα στην Τουρκία είναι ότι πλην του κυβερνώντος κόμματος ουδείς επιτρέπεται να κάνει εκδηλώσεις. Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος είναι στη φυλακή, όπως και 13 αιρετοί βουλευτές. Πάνω από 80 δήμαρχοι και περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν φυλακισθεί. Η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού. Οι Τούρκοι πολίτες όλων των αποχρώσεων σιωπηλά συρρέουν στην Ευρώπη με αιτήματα ασύλου.
Για μια φορά οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκεφτούν σε βάθος σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του να αφήνουν την Τουρκία να πορεύεται στο δικό της μονοπάτι.
Μέχρι τώρα το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την Τουρκία ήταν στο να καταλήξει σε μια συμφωνία με τον Ερντογάν για να κρατάει τους πρόσφυγες μακριά από τα σύνορά της. Οι Ευρωπαίοι αγαπούν να διαμαρτύρονται για τον Ντόναλντ Τραμπ και για την κατάρρευση της φιλελεύθερης τάξης, αλλά έχουν κάνει πολύ λίγα για να υποστηρίξουν τον αγώνα για την τουρκική δημοκρατία, στη διπλανή τους πόρτα.
Δεν είναι πολύ αργά να αποτραπεί ο Ερντογάν από την πορεία του –και η Ευρώπη έχει αρκετή οικονομική δύναμη και πολιτική επιρροή για να το πράξει. Αυτό θα μπορούσε να είναι η μόνη λύση για να ασχοληθεί η Ευρώπη με ένα δύσκολο γείτονα, και να ξορκίσει την πολιτική νεύρωση της Τουρκίας.
Μετάφραση από τα αγγλικά: Παναγιώτης Μπαλακτάρης.
* Η Άσλι Αϊντιντάσμπας (τουρκικά: Asli Aydintasbas) είναι συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet.