Την ώρα που εισαγγελείς με διαφορετικές προτάσεις τους προς τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια, ζητούν να παραπεμφθεί σε δίκη ο Θωμάς Λιακουνάκος για υποθέσεις διακίνησης δεκάδων «μαύρων» εκατομμυρίων κατά την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων
Την ώρα που εισαγγελείς με διαφορετικές προτάσεις τους προς τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια, ζητούν να παραπεμφθεί σε δίκη ο Θωμάς Λιακουνάκος για υποθέσεις διακίνησης δεκάδων «μαύρων» εκατομμυρίων κατά την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων, το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμά του αποφαίνεται πως ο κατηγορούμενος μεγαλοεπιχειρηματίας μπορεί να βρίσκεται πλέον εκτός φυλακής όχι υπό το καθεστώς κράτησης ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) αλλά με περιοριστικούς όρους.
Ειδικότερα, με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών της Αθήνας (440/2017), το «βραχιολάκι» που εδώ και ένα περίπου χρόνο φορούσε ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας προκειμένου να βρίσκεται εκτός Κορυδαλλού, αντικαθίσταται με την επιβολή των εξής περιοριστικών όρων: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του δύο φορές το μήνα αλλά και χρηματική εγγύηση ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου κατέληξαν σε αυτή την κρίση, αναφέροντας στο σχετικό βούλευμα που εξέδωσαν πως δεν συντρέχει για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο «περίπτωση παράτασης του περιοριστικού όρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης».
Υπενθυμίζεται ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος είχε κριθεί προφυλακιστέος μετά την απολογία του τον Οκτώβριο του 2015 στην ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη για την υπόθεση των ραντάρ της Ericsson. Έξι μήνες μετά η προσωρινή του κράτηση αντικαταστάθηκε με το «βραχιολάκι».
Μάλιστα, για την υπόθεση της Ericsson πρόσφατα, ο εισαγγελέας Εφετών Χρ. Μπαρδάκης έχει ζητήσει να δικαστούν για κακουργηματικές κατηγορίες, ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Κάντας, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ά. Τσοχατζόπουλου Γιαννης Σμπωκος, οι τραπεζίτες Όσβαλτ και Λυγινός αλλά και στελέχη της σουηδικής εταιρείας.
Πρόκειται για συνολικά 17 άτομα για τα οποία ο εισαγγελέας ζήτησε να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και να δώσουν εξηγήσεις για κατηγορίες όπως αυτή της ενεργητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δυο εβδομάδες άλλος εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει να παραπεμφθούν σε δίκη για «γκρίζα» σύμβαση προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων και πάλι ο Θ. Λιακουνάκος αλλά και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός αλλά και εννέα ακόμη πρόσωπα. Συνολικά ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να δικαστούν 11 κατηγορούμενοι, προκειμένου να λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου καθώς και για ηθική αυτουργία κατά συρροή στην πιο πάνω πράξη,
Η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη των παραπάνω προσώπων αφορά στη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων 22/2003, τα οποία απορρέουν από την κύρια σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την εταιρία Boeing. Η προμήθεια έγινε για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, έναντι συμβατικού τιμήματος 594 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πλέον, τον τελικό λόγο και για τις δυο υποθέσεις έχουν τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια, τα οποία θα αποφανθούν για τον αν οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν σε δίκες ή όχι.