Από την αλυσίδα εστιατορίων του διάσημου σεφ Τζέιμι Ολιβερ μέχρι τους τραπεζικούς κολοσσούς HSBC και UBS, και από την ένωση ασφαλιστικών Lloyds του Λονδίνου μέχρι τα γραφεία του Skype, της γνωστής εφαρμογής της Microsoft, επικρατεί μεγάλη κινητικότητα καθώς δρομολογούν είτε την ολοκληρωτική έξοδό τους από τη Βρετανία είτε τη μείωση των δραστηριοτήτων τους, ενόψει της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι ευρωπαϊκές ή αμερικανικές πολυεθνικές που επιλέγουν να ιδρύσουν θυγατρικές τους σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε.
Η μετακίνηση του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών και των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, ήταν αναμενόμενη, καθώς ο κλάδος δεν θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να δραστηριοποιείται στην ενιαία αγορά, παρά μόνον αν η Βρετανία καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους της. Τράπεζες όπως η πολυεθνική βρετανική HSBC έχουν προαναγγείλει, πριν ακόμη και από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, την πρόθεσή τους να μεταφέρουν χιλιάδες υπαλλήλους τους στο Παρίσι. Παρόμοια σχέδια έχουν ανακοινώσει, χωρίς να τα έχουν απαραιτήτως οριστικοποιήσει, οι JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs και UBS, που εξετάζουν ως πιθανές μελλοντικές έδρες τους διάφορες ευρωπαϊκές μητροπόλεις.
Η μείωση, όμως, των δραστηριοτήτων εταιρειών άλλων κλάδων είναι το αποτέλεσμα προβλεπόμενης πτώσης της ζήτησης μετά την επιβράδυνση. Ενδεικτική περίπτωση είναι η αλυσίδα εστιατορίων του Τζέιμι Ολιβερ, που αποφάσισε να κλείσει έξι από τα 42 καταστήματά του που σερβίρουν ιταλική κουζίνα στη Βρετανία. Ο λόγος είναι, ασφαλώς, η διολίσθηση της στερλίνας, η οποία έχει καταστήσει ασύμφορα δαπανηρές τις εισαγωγές μεσογειακών προϊόντων, όπως είναι οι ελιές και τα ιταλικά τυριά.
Εταιρείες «fintech»
Στην κατηγορία των εταιρειών που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη Βρετανία συγκαταλέγονται ορισμένες νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Microsoft, που αποφάσισε να κλείσει την επιχείρησή της Skype στο Λονδίνο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να μιμηθούν το παράδειγμά της πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Ο λόγος είναι ότι μετά το Brexit δεν θα μπορούν πλέον να καρπούνται τα οφέλη από την κοινοτική νομοθεσία. Πολλές από αυτές είναι οι λεγόμενες «fintech» εταιρείες, που κινούνται στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και έχουν προσελκύσει επενδύσεις πολλών δισ. δολαρίων από μεγάλους τραπεζικούς ομίλους. Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε μονάδα της UBS, το 40% των εταιρειών της Ευρωζώνης που βρίσκονται στη Βρετανία θα μεταφέρει τις δραστηριότητές του σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 10% από αυτές σκοπεύει να μειώσει κατά πολύ την παραγωγή στη Βρετανία. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Blackstone ετοιμάζεται να μετακομίσει από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο, οι Αρχές του οποίου αναφέρουν πως ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στο έδαφός του μία τράπεζα και άλλα τέσσερα-πέντε μεγάλα ονόματα από τον κλάδο των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων. Σειρά από αμερικανικές ασφαλιστικές αλλά και η Lloyd’s του Λονδίνου εξετάζουν πολλές ευρωπαϊκές μητροπόλεις για να εντοπίσουν τη μελλοντική έδρα τους. Οι Mitsubishi και Mizuho επεκτείνουν και αναβαθμίζουν τις δραστηριότητές τους στο Αμστερνταμ.