Μπορεί ακόμα να μην έχει αποφασιστεί το τι θα γίνει με την προληπτική διάσωση τη ιστορικής τράπεζας Monte dei Paschi, ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, άλλες δύο περιφερειακές τράπεζες, η Banca Popolare di Vicenza και η Veneto Banca γνωστοποίησαν την Παρασκευή πως ζήτησαν προληπτική ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος.
Στην ουσία δηλαδή ζήτησαν να διασωθούν με τη χρήση κρατικού χρήματος, εξαιρούμενες των ευρωπαϊκών κανόνων που έχουν στόχο να αποτρέψουν τη διάσωση τραπεζών με τη χρήση χρημάτων φορολογουμένων.
Η εξέλιξη προκαλεί προβληματισμό στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν η Monte dei Paschi έχει δικαίωμα για προληπτική διάσωση, την ώρα, μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στις δυο τράπεζες για εξαπάτηση επενδυτών.
Οι αρχές έδωσαν κατ’ αρχήν το «πράσινο φως» για τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena, στην οποία το κράτος αναμένεται να «ρίξει» ρευστό 6,6 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 8,8 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα χρήματα που χρειάζεται η τράπεζα αναμένεται να προέλθουν από τους junior κατόχους ομολόγων.
Η Ρώμη θέλει να επαναλάβει το πλαίσιο αυτό για να «ρίξει» περίπου 5 δισ. ευρώ στις δυο μη εισηγμένες τράπεζες.
Αυτό που θέλει να αποφύγει η ιταλική κυβέρνηση είναι να αποφευχθεί το κούρεμα για δεκάδες χιλιάδες Ιταλούς καταθέτες των τραπεζών, αλλά και τους επενδυτές senior ομολόγων, καθώς και του μεγαλοκαταθέτες από το λεγόμενο bail-in.
Καθώς ούτε η Banca Popolare di Vicenza ούτε η Veneto Banca δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα για το 2016, οι τραπεζίτες αγνοούν τις πραγματικές κεφαλαιακές τους ανάγκες. Σε αυτό συνεπικουρεί και η απόφαση της ΕΚΤ να μη δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των strees tests για τις μικρότερες τράπεζες.