ΝΙΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
Η αύξηση του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου σε διάστημα 2 μηνών δεν οφείλεται βεβαίως σε καθαρές εισροές, αλλά κυρίως λόγω της ανόδου των χρηματιστηριακών αγορών, μετοχών και ομολόγων στο εξωτερικό, κυρίως, και στην Ελλάδα. Το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων διαμορφώνεται πλέον πέριξ των 6,7 δισ. ευρώ και οι περισσότεροι θεσμικοί παράγοντες περιμένουν πώς θα κινηθεί η αγορά μετά από τη χθεσινή συμφωνία με τους εταίρους. Επί της ουσίας κινήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμη λόγω capital controls.
Ωστόσο η αγορά των ΟΣΕΚΑ (συλλογικών επενδύσεων) στην Ελλάδα διατηρεί τις ελπίδες για μελλοντική χαλάρωση των capital controls και απελευθέρωση των δυνατοτήτων επενδύσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων και στο εξωτερικό. Έτσι προς το παρόν αρκείται να εκμεταλλεύεται το «κύμα» της ανόδου των ελληνικών blue chips, των εταιρικών ομολόγων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων τα οποία είχαν δώσει σημαντικά κέρδη κατά την περίοδο 2014 – 2015.
Οι αποδόσεις όλων των κατηγοριών αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι ευθέως ανταγωνιστικές ως προς τα συγκρινόμενα επενδυτικά προϊόντα (benchmark). Για παράδειγμα οι αποδόσεις των α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων είναι υψηλότερες από τις μέσες αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, τα ομολογιακά α/κ καλύτερα από τα repos, ενώ και τα περισσότερα μετοχικα α/κ εσωτερικού έχουν υπεραποδώσει του Γεν. Δείκτη.
Η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο τοποθετήσεων για συλλογικές επενδύσεις (Ασφαλιστικά Ταμεία, Ασφαλιστικές Εταιρείες κ.ά.) αλλά και «καταφύγιο» για ιδιώτες μικροεπενδυτές όταν χαλαρώσουν τα capital controls. Μέχρι τότε οι ΑΕΔΑΚ θα αναλώνονται περισσότερο στη διαχείριση μεγάλων ιδιωτικών χαρτοφυλακίων, όπως γίνεται σήμερα.