Με τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο να έχει αρχίσει να γράφεται, το ενδιαφέρον των θεσμών εστιάζεται πλέον στο επόμενο μεγάλο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί και αυτό δεν είναι άλλο από τη συμφωνία στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, που θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, την επομένη του Eurogroup, το περασμένο Σάββατο το πρωί, οι επικεφαλής των θεσμών συναντήθηκαν στη Μάλτα με θέμα τη συμφωνία για το χρέος, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς ΔΝΤ και Βερολίνο έχουν ακριβώς αντίθετα συμφέροντα και πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή που να επιτρέπει τη συμμετοχή του Ταμείου χωρίς να στοιχίζει πολιτικά στο Βερολίνο, λίγους μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Αυτό που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ένας αρχικός σχεδιασμός για τη συμφωνία, με βασικό άξονα ότι θα σπάσει σε δύο βασικά μέρη. Το πρώτο μέρος θα αποφασιστεί στο επόμενο Eurogroup, με την ευρωπαϊκή πλευρά να δίνει «ισχυρές δεσμεύσεις» στο ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ, αλλά οι αποφάσεις για συγκεκριμένα ποσοτικά μέτρα από τα οποία θα προκύψουν νούμερα μεταφέρονται για το 2018. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο παραπάνω σχεδιασμός βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα αρκετά ικανοποιητική στο επόμενο Eurogroup, που θα μπορέσει να επιτρέψει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να δώσει το «πράσινο φως» για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτός ο σχεδιασμός –αν όντως γίνει πράξη– αποτελεί μια λύση που διευκολύνει σαφώς τη γερμανική πλευρά και δυσχεραίνει την ήδη επιβαρυμένη ελληνική κυβέρνηση, η οποία εκτός από τα σκληρά μέτρα που θα κληθεί να ψηφίσει στη Βουλή τις επόμενες μέρες, χωρίς να γνωρίζει το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους, τώρα θα μάθει κατά πόσον το ελληνικό χρέος θα μειωθεί, όχι σε ένα μήνα –όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί– αλλά σε ένα χρόνο.
Για το Βερολίνο αυτό το σχέδιο αποτελεί σαφώς μια μεγάλη νίκη, καθώς το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι ότι μεσολαβούσαν οι εκλογές και ένα τέτοιο θέμα ήταν πολύ «καυτό» πολιτικά για να τεθεί εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Για αυτό και τον περασμένο Μάιο είχε αποφασιστεί ότι τα βασικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα, θα ετίθεντο σε λειτουργία μετά τη λήξη του προγράμματος και μακριά από τις γερμανικές εκλογές. Το γεγονός ότι και η ουσιαστική συζήτηση θα γίνει και εκείνη τότε, το 2018, διευκολύνει πολύ το Βερολίνο. Από την άλλη, το ΔΝΤ θα πρέπει να λάβει μια πολύ ισχυρή δέσμευση ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά με τη λήξη του προγράμματος και αυτή είναι η φόρμουλα που θα αναζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο, παρόλο που η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα και η συνάντηση δεν ήταν έκτακτη, το ελληνικό θέμα και συγκεκριμένα το χρέος αναμενόταν να συζητηθεί. Αλλωστε, στην τελευταία συνάντηση, οι δύο κυρίες είχαν υποσχεθεί να βοηθήσει η μια την άλλη. Η κ. Λαγκάρντ με τη βασική συζήτηση για το χρέος να μεταφέρεται μετά τις γερμανικές εκλογές και την κ. Μέρκελ να δίνει στο ΔΝΤ τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις που χρειάζεται για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα – αυτή ήταν τουλάχιστον η εντύπωση που είχε δοθεί στις Βρυξέλλες.