«Δύσκολο» μήνα χαρακτηρίζουν τα τραπεζικά στελέχη τον Απρίλιο καθώς καταγράφηκε πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Οι φόβοι για «εδραίωση» της τάσης. Το πλήγμα από τη μείωση των εισοδημάτων.
Αρρυθμία παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, η εξυπηρέτηση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων τον Απρίλιο, σε αντίθεση με τον Μάρτιο όπου η εικόνα ήταν καλύτερη.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο Απρίλιος ήταν ένας δύσκολος μήνας με τα νοικοκυριά να αθετούν σε μεγάλο βαθμό την πληρωμή της δόσης τους, κυρίως στα στεγαστικά και λιγότερο στα καταναλωτικά. Αποδίδουν, μάλιστα, την ύφεση των πληρωμών -κατά κύριο λόγο- στην επιλογή των πελατών να εξυπηρετήσουν άλλες ανάγκες εξαιτίας της εορτής του Πάσχα, αλλά και στις λιγότερες εργάσιμες ημέρες του μήνα σε σχέση με τον Μάρτιο.
«Ήταν μία δυσάρεστη ανατροπή του σκηνικού, πόσω μάλλον όταν παραδοσιακά ο Μάρτιος είναι χειρότερος μήνας», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή και προσθέτει: «Απομένει να δούμε αν η τάση θα συνεχισθεί και τον Μαίο, ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά».
Eδραιώνεται η τάση στα στεγαστικά
Η αρρυθμία στα στεγαστικά αποκτά, με βάση τις ίδιες πηγές, τους τελευταίους έξι μήνες μία σταθερή τάση, γεγονός που προβληματίζει τις διοικήσεις των τραπεζών. Ανεξάρτητα από την καλή πορεία του Μαρτίου η επιδείνωση των πληρωμών στα συγκεκριμένα δάνεια έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και εντάθηκε το πρώτο δίμηνο του έτους.
Μάλιστα, στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2016 αποτυπώνεται η επιδείνωση στα στεγαστικά, τα οποία ήταν τα μόνα δάνεια που οι τράπεζες δεν έπιασαν οριακά το στόχο. Τα κόκκινα, τα μη εξυπηρετούμενα και τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια διαμορφώνονται πλέον στα 29 δισ. ευρώ από το σύνολο των 61,2 δισ. ευρώ.
Μείωση εισοδημάτων
Ένας ακόμα παράγοντας που σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη οδηγεί στο «χτύπημα» του στεγαστικού δανειακού χαρτοφυλακίου είναι η περαιτέρω συρρίκνωση που έχουν δεχθεί τα εισοδήματα εξαιτίας των αυξημένων έμμεσων φόρων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών.
«Όταν τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα στεγαστικά, τα μηνύματα για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Και σαφώς όταν το οικογενειακό εισόδημα στριμώχνεται προέχει η εξυπηρέτηση άλλων βασικών αναγκών και έπεται του δανείου», καταλήγει η ίδια τραπεζική πηγή.