Την διαπίστωση ότι μεγάλος αριθμός κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών είναι “άσφαιρος”, έκανε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής για τον λόγο αυτό θα υπάρξει συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για να περιοριστεί ο αριθμός των κατασχέσεων χωρίς όμως να χαθεί η εισπραξιμότητα.
“Εμείς εφαρμόζουμε το νόμο ο οποίος προβλέπει το ακατάσχετο και κάνουμε προτεραιοποίηση στα χρέη, έχουμε ένα προφίλ είσπραξης”, επισήμανε και υπενθύμισε ότι ηλεκτρονικές κατασχέσεις δεν γίνονται για χρέη έως 500 ευρώ. “Βέβαια μικρά χρέη δεν σημαίνει μικροί οφειλέτες” σημείωσε. “Κάποιος που χρωστάει 3.000 ευρώ δεν σημαίνει ότι έχει τόσα στον λογαριασμό του” είπε.
“Έχουμε έρθει σε επαφή με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για να δούμε πως θα περιορίσουμε τον αριθμό χωρίς να χάσουμε την αποτελεσματικότητα. Η αλήθεια είναι πως μεγάλος αριθμός κατασχέσεων είναι άσφαιρος γιατί είμαστε τυφλοί, δεν ξέρουμε που έχει κάποιος λογαριασμό και τι υπόλοιπο έχει στον λογαριασμό του”.
Ο κ. Πιτσιλής απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι η μεγάλη φοροδιαφυγή, αλλά “και η καθημερινή φοροδιαφυγή”.
Σε ό,τι αφορά την εισπραξιμότητα είπε ότι τα “φρέσκα χρέη” έχουν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα από τις παλαιότερες οφειλές. “Δυστυχώς όμως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο στοκ παλαιών υποθέσεων και δεν είναι δεδομένο ότι όλες έχουν εισπρακτικό ενδιαφέρον”.
Λίγο αργότερα όμως ο ίδιος παραδέχτηκε ότι “η μικρή φοροδιαφυγή έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα”, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ζητάνε όλοι αποδείξεις ακόμα και για μικροποσά.
Τι γίνεται με τις λίστες
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα από τις περίφημες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς) αλλά και τα εμβάσματα στο εξωτερικό, επισήμανε ότι εκκρεμεί να βγει απόφαση του ΣτΕ για θέματα που αφορούν παραγραφή οφειλών.
Αίσθηση δημιούργησε η αναφορά του για τον χρόνο βεβαίωσης οφειλών, αλλά και στις πιέσεις που υπάρχουν από τους εταίρους για να παραγραφούν οφειλές από τις “λίστες”.
“Το ΣτΕ θα μας πει ποιες περιπτώσεις είναι ‘ζωντανές’ και η συμφωνία που έγινε με τους εταίρους είναι ότι δεν υπάρχει παραγραφή εφόσον υπάρχει θέμα ποινικό. Εμείς συνεχίζουμε με τις δυνάμεις μας ό,τι μπορούμε περισσότερο και περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ”, τόνισε μετά από ερώτηση του Γιάννη Κουτσούκου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Παράλληλα ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι έχει αλλάξει η μεθοδολογία ως προς την βεβαίωση των οφειλών.
Όπως είπε, “παλαιότερα έβλεπες π.χ. ότι κάποιος έκανε ένα έμβασμα στο εξωτερικό 1 εκατ. ευρώ το 2011, ζητούσες διευκρινήσεις, κι αν δεν τις λάμβανες βεβαίωνες το πρόστιμο”.
“Όμως το ΣτΕ είπε ότι αυτό είναι παράνομο και θεωρεί ότι κρίσιμος είναι όχι ο χρόνος που έφυγε στο εξωτερικό το έμβασμα, αλλά όταν σχηματίστηκε το κεφάλαιο, κι αυτό δημιουργεί θέμα με τα ληξιπρόθεσμα. Τώρα ανοίγουμε λογαριασμούς”, είπε.