Αν και η σχετική διάταξη θα περάσει, ως προαπαιτούμενο, με τα μέτρα που πρόκειται να τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή στις 16 Μαΐου, ακόμη διατυπώνονται απόψεις, και εντός κυβέρνησης, για το εάν πρέπει να υπάρξει η λεγόμενη ρύθμιση του “ακαταδίωκτου”. Το θέμα βρέθηκε για μία ακόμη φορά χθες στο επίκεντρο στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου για τα “κόκκινα” δάνεια που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.
Σε θεματική ενότητα για την εφαρμογή του νόμου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων, ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος εμφανίστηκε να αμφισβητεί την ανάγκη θέσπισης νομικής προστασίας για τα στελέχη που θα κληθούν να βάλουν την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις και “κουρέματα” δανείων.
Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός έδωσε είδηση, αναφερόμενος στη διευθέτηση οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές, λέγοντας ότι μελετώνται έξι περιπτώσεις – “πακέτα” ρυθμίσεων που θα προσμετρούν το ύψος της οφειλής, τον αριθμό των δόσεων και τις εκπτώσεις, καθώς και την οικονομική δυνατότητα και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Στόχος, όπως είπε, είναι να μην ισχύει ενιαία η υπαγωγή σε 120 δόσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε έμμεσο δανεισμό για όποιον έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει την οφειλή σε λιγότερες δόσεις.
“Να υπάρχει ποινική ευθύνη όπου υπάρχει δόλος, αλλά να μην υπάρχει φόβος και ταλαιπωρία εκεί όπου δεν υφίσταται πρόβλημα”, ξεκαθάρισε την θέση των τραπεζών, ο νομικός σύμβουλος τη Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γ. Μούργελας. Θέτοντας στην σωστή της βάση την πολιτική απόφαση για την παροχή της νομικής προστασίας στα στελέχη που θα εμπλακούν στις αναδιαρθρώσεις οφειλών, ο κ. Μούργελας εξήγησε ότι από πλευράς τραπεζών δεν επιδιώκεται καμία απαλλαγή από ποινικές ευθύνες. Όπως είπε, δεν νοείται απαλλαγή από ποινικές ευθύνες και μάλιστα για το αδίκημα της απιστίας. “Το θέμα δεν είναι ποινικό, αλλά γνωστικού αντικειμένου. “Οι χορηγήσεις δανείων γίνονται από τις τράπεζες με συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασίες για τα οποία οι εισαγγελείς δεν έχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Θα ήταν καλό να εκπαιδευτούν, αλλά εξαιρετικά χρονοβόρο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο νομικός σύμβουλος της ΕΕΤ επανέλαβε κάποιες από τις θέσεις που έχουν δημοσιεύσει οι τράπεζες σχετικά με ενδεδειγμένες παρεμβάσεις στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τονίζοντας, ωστόσο, πολλές φορές την άριστη συνεργασία της Ένωσης Τραπεζών με την αρμόδια για τον εξωδικαστικό μηχανισμό Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΓΔΙΧ, Φ. Κουρμούσης, δήλωσε ότι στην πορεία θα γίνουν αναγκαίες προσαρμογές στο νόμο, ενώ διαβεβαίωσε ότι η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού θα είναι έτοιμη σε τρεις μήνες. Αναφορικά με την “επίμαχη” νομική κάλυψη των στελεχών για τις αναδιαρθρώσεις, ο κ. Κουρμούσης τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησής της, λέγοντας χαρακτηριστικά “εγώ προσωπικά ως δημόσιος υπάλληλος, θα ήμουν ευχαριστημένος να υπήρχε αυτή η διάταξη. Θα διαχωρίσει τους καλούς από τους κακούς δημοσίους υπαλλήλους”.
Σημειώνεται ότι η διατύπωση της διάταξης για τη νομική προστασία των στελεχών τραπεζών και Δημοσίου που θα εμπλακούν σε αναδιαρθρώσεις οφειλών είναι αρμοδιότητα και δέσμευση του υπουργείου Δικαιοσύνης κατόπιν των διαπραγματεύσεων με τους “Θεσμούς”.
Ειδικότερα, προβλέπεται ρητώς μεταξύ των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης που πρέπει να ολοκληρωθούν με ψήφιση νόμου στην παρούσα φάση, “να εισαχθούν οι νομοθετικές προβλέψεις που θα διασφαλίζουν ότι ενέργειες σχετικές με αναδιαρθρώσεις δανείων, είτε στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού είτε εκτός αυτού, από στελέχη τραπεζών ή του Δημοσίου, οι οποίες έχουν γίνει καλή τη πίστει και προς το συμφέρον των πιστωτών που εκπροσωπούν, είναι σύμφωνες με τις διαδικασίες που ακολουθούνται και με αντικειμενικά κριτήρια, θα θεωρούνται νόμιμες όσον αφορά αστικές και ποινικές ευθύνες.
Και αυτό, σύμφωνα α) με τις γενικές αρχές και τις ασφαλιστικές δικλείδες που παρέχει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και β) υπό την προϋπόθεση ότι επαρκείς διαδικαστικές διασφαλίσεις θα ενεργοποιούνται προκειμένου να εμποδίζεται η αδικαιολόγητη άσκηση πίεσης στα στελέχη τραπεζών και Δημοσίου να κατηγορηθούν για τις αποφάσεις τους σχετικά με αναδιαρθρώσεις χρεών. Προβλέπεται δε, ότι οι διαδικασίες που εφαρμόζονται μπορούν να περιλαμβάνουν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για περιπτώσεις πολύ μεγάλων οφειλετών.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των προαπαιτούμενων που πρέπει να περιβληθούν με νόμο, είναι και η τροποποίηση του πλαισίου εταιρικής αφερεγγυότητας που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την “υπέρβαση των πιθανών εμποδίων από μη συνεργάσιμες διοικήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων”.