Τη δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των τόκων των δανείων ώς το 2050, αλλά υπό προϋποθέσεις εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και επίτευξης συγκεκριμένων οικονομικών στόχων από την Ελλάδα, προβλέπει σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Το σχετικό έγγραφο, με τίτλο «Ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους: Δυνατότητες και κίνητρα», παρουσίασε χθες η εφημερίδα Handelsblatt.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η ελάφρυνση θα γίνεται σε δόσεις και ανάλογα με την ικανοποίηση προϋποθέσεων, όπως έχει γράψει ήδη η «Κ». Ειδικώς ως προς τους τόκους, η παράταση θα μπορούσε να γίνει σε τρία βήματα, σύμφωνα με το έγγραφο: Το πρώτο μέχρι το 2030, το δεύτερο μέχρι το 2040 και το τρίτο μέχρι το 2050. Η μετάβαση από κάθε βήμα στο επόμενο θα γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει πετύχει συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ανάλογες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να τεθούν και για άλλες μορφές ελαφρύνσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτές θα μπορούσαν να αφορούν την παράταση των ωριμάνσεων των ομολόγων και την παράταση της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων.
Σύμφωνα με τη Handelsblatt, ωστόσο, το ΔΝΤ διαφωνεί με αυτή την ελάφρυνση υπό όρους, καθώς θεωρεί ότι έτσι τα μέτρα δεν θα είναι πειστικά για τις χρηματαγορές. Το Ταμείο, σημειώνει το δημοσίευμα, έχει ισχυρή διαπραγματευτική θέση, αφού το Βερολίνο θέλει οπωσδήποτε να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το Ταμείο το ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο η σταθεροποίηση των επιτοκίων για να προστατευθεί η Ελλάδα έναντι των αναμενόμενων αυξήσεων των επιτοκίων.
Η Γερμανία, ωστόσο, εξακολουθεί να προβάλλει αντιρρήσεις σε όλες τις προτάσεις. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι σε ερώτημά της σχετικά με το έγγραφο του ESM εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών απάντησε ότι δεν σχολιάζει έγγραφα των θεσμών και πρόσθεσε ότι δεν προετοιμάζεται σχετική απόφαση του Eurogroup.
To θέμα του χρέους αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, με στόχο να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, αν και είναι πιθανό να υπάρξει παράταση της συζήτησης για τον επόμενο μήνα.