Με βάση το νομοσχέδιο επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου (σε περίπτωση που η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, η εξαίρεση μετατίθεται την προηγούμενη Κυριακή), στις περιοχές:
– Στον Δήμο Αθηναίων
– και σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται από σχετική υπουργική απόφαση του 1994, και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Για τις περιοχές αυτές θα ορισθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομίας τα συγκεκριμένα όρια λαμβανομένης υπόψη της εμπορικής δραστηριότητας της κάθε περιοχής.
Επίσης προβλέπεται πως με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπους αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, θα ορίζονται οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην όσων έχουν προαναφερθεί, λαμβανομένων υπόψιν των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη μπορεί να αναθεωρείται ετησίως τον Δεκέμβριο και θα ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ενώ αποφάσεις Αντιπεριφερειαρχών, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν τη δημοσίευση του νόμου και ρυθμίζουν τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, παραμένουν σε ισχύ και καταλαμβάνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα.
Αίρονται οι περιορισμοί που ισχύουν σήμερα
Επί της ουσίας με το νομοσχέδιο αίρονται οι προηγούμενοι περιορισμοί βάσει των οποίων απαγορεύονταν, η λειτουργία τις Κυριακές (πέραν των 8 νομοθετημένων) όσων καταστημάτων είχαν εμβαδόν άνω των 250 τ.μ., είχαν νομική σχέση με αλυσίδα καταστημάτων, ήταν shop in a shop, ήταν εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά καταστήματα ή εκπτωτικά χωριά.
Ενδιαφέρον πάντως έχει η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείται στην αιτιολογική έκθεση. Τι λέει; “Ότι η προτεινόμενη διάταξη αποβλέπει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω της πλήρους διεύρυνσης του αριθμού των εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις Κυριακές, ώστε να μην εγείρονται ενδεχόμενα ζητήματα άνισης μεταχείρισης φορέων που δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά προϊόντων.” Και όχι μόνο. Σε άλλο σημείο της αιτιολογικής έκθεσης επισημαίνεται πως “η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, συμβάλλει στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των επενδύσεων τους, στη βελτίωση του εύρους επιλογών των καταναλωτών, καθώς και στη μεγέθυνση της τουριστικής δαπάνης, ενώ η εφαρμογή των ρυθμίσεων αναμένεται να επιφέρει θετικές επιδράσεις στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και στην απασχόληση.”
Επιχειρηματολογία η οποία έρχεται κόντρα όχι μόνο με τα όσα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση αλλά και με όσα έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος λίγες ημέρες πριν τη συμφωνία με τους Θεσμούς. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται και μένει να απαντηθεί τις επόμενες ημέρες, είναι κατά πόσον αυτές οι αλλαγές θα ψηφιστούν ως έχουν ή θα υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν κόκκινο πανί κυρίως για τους μικρομεσαίους ενώ αρκετοί “μεγάλοι” του λιανεμπορίου δηλώνουν ότι θα κάνουν επιλεκτική αξιοποίηση του μέτρου.