Βουλευτής και μέλος κόμματος των περιφερειών δήλωσαν οι δυο
Σε 96 χρόνια φυλάκισης έκαστος καταδικάσθηκαν χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τρεις Ουκρανοί για τη μεταφορά μέσω θαλάσσης 94 μεταναστών Σύρων, Αφγανών και Κούρδων.
Η ίδια ποινή τούς είχε επιβληθεί και από το Τριμελές Εφετείο και πλέον την έχουν εκτίσει και ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, καθώς το ανώτερο που θα μπορούσαν να μείνουν στη φυλακή είναι 10 χρόνια.
Οι τρεις Ουκρανοί συνελήφθησαν τα Χριστούγεννα του 2013, έπειτα από επέμβαση του Λιμεναρχείου Πύλου, όταν έλαβαν τηλεφωνήματα για βοήθεια από τους μετανάστες, οι οποίοι ήταν στοιβαγμένοι σε ένα σάπιο σκάφος και σε καμπίνες γεμάτες αναθυμιάσεις από διαρροή πετρελαίου.
Πάντως, δήλωσαν αθώοι και θύματα των δύο δουλεμπόρων που πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το σκάφος. Μάλιστα, είπαν ότι έφυγαν από τη χώρα τους καθώς λόγω των πολιτικών αναταραχών κινδύνευε η ζωή τους, με τον έναν να δηλώνει βουλευτή και τον άλλο μέλος του κόμματος των περιφερειών, ενώ και οι τρεις έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα
Λιμενικοί κατέθεσαν ότι παραμονή Χριστουγέννων του 2013 έλαβαν ειδοποίηση από το θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ για πλοίο με πολλούς μετανάστες που βρισκόταν ανοικτά της Λακωνίας και είχε δεχτεί κλήσεις για βοήθεια, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες και έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ.
Σκάφος του Λιμεναρχείου Πύλου τούς περίμενε μεταξύ των νήσων Σχίζας και Σαπιέντζας, ενώ το σκάφος, κοντά στο Βενέτικο, είχε προσεγγίσει ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο για να το προστατεύει από τους κυματισμούς και ένα αλιευτικό για να το οδηγήσει στο λιμάνι της Πύλου.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα το πλοίο έδεσε στο λιμάνι και εκεί οι άντρες του Λιμενικού βρήκαν 94 μετανάστες (ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι) και τους τρεις Ουκρανούς.
Το πλοίο είχε διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, αλλά η κατάστασή του ήταν άθλια. Στις καμπίνες υπήρχαν αναθυμιάσεις από πετρέλαιο, ενώ κάποιοι μετανάστες κατήγγειλαν ότι τους είχαν κλειδωμένους. Ο καθένας, σύμφωνα με όσα είχαν υποστηρίξει, είχε πληρώσει από 2.000 – 6.000 δολάρια για να τους μεταφέρουν από την Τουρκία στην Ιταλία.
Οι δε Ουκρανοί δήλωσαν στο Λιμενικό ότι και αυτοί ήταν επιβάτες και όχι πλήρωμα, αλλά όταν τους πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Πύλου, βρήκαν τα διαβατήρια κρυμμένα στους πάτους των παπουτσιών τους, μαζί με χρήματα.
Απολογίες
Στις απολογίες τους ισχυρίσθηκαν ότι είναι φίλοι και εγκατέλειψαν την Ουκρανία λόγω των πολιτικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα. Είπαν ότι πλήρωσαν 3.000 ευρώ για να πάνε στην Ιταλία και πως οι δουλέμποροι ήταν άλλοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν το πλοίο με ένα φουσκωτό σκάφος, λίγο πριν τους εντοπίσουν.
Είπαν ακόμη ότι από την Κριμαία μεταφέρθηκαν στη Τουρκία με ένα μικρό ιστιοφόρο και μετά τους έβαλαν στο συγκεκριμένο σκάφος, το οποίο κυβερνούσε κάποιος με το όνομα Φέλιξ και είχε βοηθό του έναν Αλεξάντερ. Υποστήριξαν ότι από τα παράλια της Τουρκίας επιβιβάσθηκαν στο πλοίο οι 94 μετανάστες και, μάλιστα, κατά τη διαδικασία αυτή είδαν τους δύο δουλεμπόρους να φορούν κουκούλες και τότε φοβήθηκαν, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Όταν το πλοίο έπεσε σε μεγάλη κακοκαιρία και οι δύο τους έφυγαν με φουσκωτό, οι τρεις Ουκρανοί ήταν αυτοί που έβγαλαν τους υπόλοιπους από το αμπάρι που τους είχαν κλειδωμένους οι δουλέμποροι.
Το δικαστήριο, ωστόσο, δε δέχτηκε τους ισχυρισμούς τους και τους έκρινε ενόχους όπως και πρωτόδικα.