Νέο πλαίσιο για τα αυθαίρετα, για την ανακύκλωση, για τη λατομική δραστηριότητα, για την οργάνωση του εθνικού κτηματολογίου. Ο Ιούνιος θα είναι ένας «καυτός» μήνας για το υπουργείο Περιβάλλοντος, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε χθες η ηγεσία του. Ο πρωθυπουργός πάντως έδειξε την «προτίμησή» του σε ένα μεταγενέστερο σχέδιο, τις σχεδιαζόμενες πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Αθήνα, υπερασπιζόμενος με θέρμη τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί. Κάνοντας μια γενική ενημέρωση για τους τομείς περιβάλλοντος και χωροταξίας του ΥΠΕΝ, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων. «Ο νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και τους νέους κανόνες σχεδιασμού είναι έτοιμος, θα έρθει στη Βουλή τον Ιούνιο. Αμεσα θα τεθεί σε διαβούλευση η αναθεώρηση του λατομικού νόμου, ενώ θα προκηρυχθεί άμεσα διαγωνισμός για την εκπόνηση των ειδικών χωροταξικών πλαισίων για τον τουρισμό και τη λατομική δραστηριότητα», ανέφερε. «Ο νέος νόμος για την ανακύκλωση θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα», συμπλήρωσε ο αναπλ. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του εξέφρασε τη στήριξή του στη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών. «Είναι μια δύσκολη δουλειά, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι», εκτίμησε. Αναφερόμενος στο Κτηματολόγιο, σημείωσε ότι υπό κτηματογράφηση βρίσκεται το 23,4% της χώρας (24,3% των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων), ενώ στη διαδικασία της υπογραφής συμβάσεων βρίσκεται το 67,7% της χώρας (47,5% των δικαιωμάτων), με στόχο ολοκλήρωσης του έργου το 2020. «Πιστεύω ότι είναι μια σπουδαία μεταρρύθμιση, που θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν», ανέφερε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση του Ασωπού, «μια περιοχή που έχει αντιμετωπίσει απίστευτη αδράνεια και αδιαφορία» και εξήγγειλε ενίσχυση των περιβαλλοντικών ελέγχων και την εκκίνηση δράσεων για την απορρύπανση των ρυπασμένων εδαφών και υδροφορέων. Δήλωσε δε ότι θα στηρίξει τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τη συνολική αντιμετώπιση της βιομηχανικής περιοχής.
Εκεί όμως που ο πρωθυπουργός έδειξε την… «αδυναμία» του ήταν το σχέδιο πολεοδομικών παρεμβάσεων στην πρωτεύουσα. Μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τη νομιμότητα της ανέγερσης γηπέδου ποδοσφαίρου στο μητροπολιτικό πάρκο Γουδί, ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε ένθερμα το σχέδιο. «Το γήπεδο μιας αγαπημένης ομάδας δεν είναι κάτι ασήμαντο. Να υποστηρίζεις το αντίθετο είναι τεχνοκρατικός δογματισμός. Τα γήπεδα των ομάδων με χιλιάδες φιλάθλους είναι φορτισμένα συναισθηματικά, δεν είναι άψυχα κτίρια ή οχλούσες βιομηχανίες κι αυτό πρέπει να το λαμβάνει υπόψη η πολεοδομία. Αν λοιπόν υπάρχουν θεσμικές δυσμορφίες που μας αποτρέπουν από έναν θετικό σχεδιασμό, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε».