Ενοχοι για κατασκοπεία κρίθηκαν οι δύο Τσέχοι, που τον Σεπτέμβριο του 2012 συνελήφθησαν να φωτογραφίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λήμνο. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Μυτιλήνης σε εξ αναβολής συνεδρίαση τη 15η Μαΐου τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών, κρίνοντάς τους ένοχους για το αδίκημα της κατασκοπείας σε βαθμό πλημμελήματος. Ασκησαν έφεση και επέστρεψαν στην πατρίδα τους μέχρι νεωτέρας.
Οι Ivan Buchta και Martin Pezlar είχαν συλληφθεί αρχές Σεπτεμβρίου 2012 να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν «ευαίσθητες» στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί της Λήμνου. Τη στιγμή του ελέγχου τους, Ελληνες αστυνομικοί είχαν βρει στην κατοχή των δύο νεαρών Τσέχων βιντεοκάμερες και φωτογραφικές μηχανές με αποθηκευμένα στη μνήμη τους εκατοντάδες ψηφιακά αρχεία εικόνας και ήχου. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους είχε συμπεριληφθεί απόρρητο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, το οποίο ενημέρωνε την Εισαγγελία Μυτιλήνης ότι επίκειται η άφιξη στη Λήμνο των δύο αλλοδαπών υπηκόων ενώ, σύμφωνα με το σε βάρος τους κατηγορητήριο, από τις συνολικά 800 ψηφιακές φωτογραφίες που βρέθηκαν στην κατοχή τους, οι 14 είχαν χαρακτηριστεί «απόρρητες».
Οι δύο Τσέχοι είχαν από την πρώτη στιγμή αρνηθεί τις σε βάρος τους κατηγορίες. Τόσο μετά τη σύλληψή τους το 2012 αλλά και προ ημερών, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Μυτιλήνης, κατέθεσαν ότι εργάζονται ως προγραμματιστές στην εταιρεία Bohemia Interactive καθώς και ότι είχαν συμμετάσχει στη δημιουργία ενός στρατιωτικού παιχνιδιού προσομοίωσης με επωνυμία «ARMA 3», που εκτυλίσσεται στη Λήμνο. «Επισκέφθηκαν το νησί για να επιβεβαιώσουν ιδίοις όμμασι την ακρίβεια των δεδομένων του παιχνιδιού που είχαν δημιουργήσει», δήλωσε στην «Κ» ο ένας από τους συνηγόρους τους. Σαφείς αποστάσεις από τους ισχυρισμούς των δύο Τσέχων είχαν κρατήσει αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.
Διπλωματική κρίση
Η σύλληψη και κυρίως η προφυλάκιση των δύο νεαρών είχε προκαλέσει διπλωματική και πολιτική κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Τσεχίας. Το θέμα φέρεται να είχε συζητήσει με τον Τσέχο ομόλογό του ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ θέση στην υπόθεση είχαν πάρει Τσέχοι και Ελληνες ευρωβουλευτές ζητώντας την αποφυλάκιση των δύο νεαρών. Ταυτόχρονα στο Διαδίκτυο είχε οργανωθεί κίνημα αλληλεγγύης υπέρ των δύο κατηγορουμένων, ενώ ψήφισμα διαμαρτυρίας που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα helpivanmartin.org είχε συγκεντρώσει 14.000 υπογραφές.
Στα μέσα Μαΐου, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Μυτιλήνης οι δύο νεαροί επανέλαβαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την κατηγορία της προδοτικής κατασκοπείας και επανέλαβαν επίσης ότι είχαν επισκεφθεί τη Λήμνο στο πλαίσιο της εργασίας τους για τη δημιουργία ηλεκτρονικού στρατιωτικού παιχνιδιού προσομοίωσης. Τελικά, το δικαστήριο ικανοποίησε αίτημά τους και μετέτρεψε την κακουργηματική δίωξη (κινδύνευαν με κάθειρξη ακόμα και 20 ετών) σε πλημμέλημα και τους καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή.