H κυβέρνηση ταλαντεύθηκε αρκετές φορές για το αν θα προχωρούσε στην ειδική εκκαθάριση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) με την πώληση των στοιχείων του ενεργητικού του. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», απασχόλησε την κυβέρνηση που πίστευε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να προκύψουν πολλαπλά οφέλη: Πολιτικά για την ίδια, οικονομικά για τις τράπεζες και βεβαίως το όφελος της απασχόλησης για τους εργαζομένους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton είχε διαβεβαιώσει όλες τις τράπεζες ότι με τη διαδικασία που είχε επιλέξει θα μπορούσε να φθάσει σε ένα αποτέλεσμα της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ, πουλώντας τις δύο ομάδες των στοιχείων του ενεργητικού: αφενός τα ακίνητα και αφετέρου τις συμμετοχές στο Mega, μαζί με τις εφημερίδες και τη συμμετοχή του ΔΟΛ στην ΙΡΙΔΑ.
Αρχικά, η ελεγκτική εταιρεία αλλά και οι τράπεζες είχαν –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– επιχειρήσει να πείσουν την κυβέρνηση να μην πωληθούν όλες μαζί οι συμμετοχές του ΔΟΛ στα έντυπα, στο Mega και στον Vima fm, αλλά κάθε περιουσιακό στοιχείο ξεχωριστά. «Ετσι θα εμφανίζονταν πολλοί περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για κάθε ένα περιουσιακό στοιχείο και οι τράπεζες θα συγκέντρωναν περισσότερα χρήματα από την πώληση αυτών των στοιχείων του ενεργητικού», λέει στην «Κ» πηγή κοντά στη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης. Ομως, κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνταν με το ζήτημα διαφωνούσαν.
Το ελάχιστο ποσό
Ο εκκαθαριστής είχε υπολογίσει ότι το ελάχιστο ποσό που θα μπορούσε να συγκεντρωθεί για τις συμμετοχές στα έντυπα και στα άλλα ΜΜΕ ήταν 20 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι οι προσφορές των δύο σχημάτων, που πρόσκεινται στους κ. Β. Μαρινάκη και Δ. Μελισσανίδη, με τελικό νικητή τον πρώτο, κυμάνθηκε λίγο πάνω από τα 20 εκατ., δείχνει ότι και οι δύο ήταν αποφασισμένοι να «χτυπήσουν» τον ΔΟΛ, ενώ αντίθετα η προσφορά του κ. Ιβάν Σαββίδη, που έμεινε λίγο πάνω από τα 11 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι επιθυμούσε μάλλον μία συμμετοχή στο πρώην μεγάλο κανάλι με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.
H πλευρά Μαρινάκη, πάντως, θεωρεί ότι πολεμήθηκε παραμονές της διαδικασίας, με διαρροές, ώστε να διευκολυνθεί η διεκδίκηση του ΔΟΛ από τον Ιβάν Σαββίδη. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σαββίδης αντιμετώπιζε πρόβλημα με την υποβολή της προσφοράς μέσω της Κύπρου. Ομως το πρόβλημα θα μπορούσε να ξεπεραστεί με τρόπους που φαίνεται ότι οι τράπεζες υπέδειξαν στον κ. Σαββίδη. Η αβεβαιότητα για το αν και με ποια προσφορά θα συμμετείχε ο κ. Σαββίδης οδήγησε κυβερνητικούς παράγοντες στη σκέψη ότι θα μπορούσε να αναβληθεί το ραντεβού της 31ης Μαΐου, οπότε και θα ανοίγονταν οι προσφορές των ενδιαφερομένων.
Τελικά επικράτησαν ψυχραιμότερες απόψεις και οι προσφορές ανοίχθηκαν χωρίς ωστόσο και αυτή τη φορά, τη δεύτερη μετά το «φιάσκο» του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, να κατορθώσει η κυβέρνηση να ελέγξει με «δικό της άνθρωπο» μεγάλο ΜΜΕ.
Με την είσοδό του στον ΔΟΛ, ο Β. Μαρινάκης έχει πλέον τη δυνατότητα, εφόσον «τα βρει» με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, να ελέγξει το Μega. Οι δύο πλευρές, ήδη, δεν δυσκολεύονται να συνεννοηθούν. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Προκειμένου να ελέγξουν το Mega θα πρέπει να συνεννοηθούν είτε με τον Ιβάν Σαββίδη είτε να αγοράσουν το μερίδιο των μικρότερων μετόχων ή να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου, «εξαϋλώνοντας» τα ποσοστά συμμετοχής των μικρότερων μετόχων.
Η δυσκολία
Επειδή οι τράπεζες δεν θα τους δώσουν χρήματα για κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα συζητείται το «κούρεμα» των υφιστάμενων δανείων του Mega, αξίας ύψους 70 εκατ. ευρώ, θα πρέπει η αύξηση να γίνει με δικά τους κεφάλαια, πράγμα δύσκολο στη σημερινή συγκυρία.
Ενα δεύτερο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο κ. Μαρινάκης μετά την απόκτηση των ιστορικών τίτλων του ΔΟΛ (Τα Νέα, Το Βήμα). Τέλος, ο Ιβάν Σαββίδης με το ποσοστό του 20% που διαθέτει στο Mega δεν φαίνεται να μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να συνεννοηθεί εύκολα με τον κ. Β. Μαρινάκη. Κάτι σαν Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ, δηλαδή.