Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου
Θέμα: «Συζήτηση και απόφαση επί της αναφοράς του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ασφαλιστικό και φορολογικό νόμο»
Συζητήθηκε στις 30/05/2017 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου κατά της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον φορολογικό και ασφαλιστικό νόμο.
Την αναφορά ανέπτυξαν ενώπιον της Επιτροπής ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αιγίου κ. Γεώργιος Μπέσκος και ο Αντιπρόεδρος κ. Αλέξανδρος Μανωλόπουλος.
Κατά την συνεδρίαση, η Πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε, ότι από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στην Επιτροπή από τα εμπλεκόμενα μέρη προκύπτει, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει βιώσιμη λύση για τον ασφαλιστικό νόμο, ούτε προτείνει κάποιο συμβιβασμό εν όψει της αναφοράς μας αλλά αρκείται μόνο σε τοποθετήσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω αποφάσισε η Επιτροπή Αναφορών ομόφωνα:
1) Να ζητήσει εξηγήσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση και ειδικότερα από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον ασφαλιστικό και φορολογικό νόμο.
2) Να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει σε βάθος τα αναφερόμενα στην καταγγελία μας για τους ανωτέρω νόμους, κρίνοντας ανεπαρκή τα στοιχεία και τις εξηγήσεις που της έχει προσκομίσει.
3) Να αποστείλει έγγραφο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για τους συγκεκριμένους νόμους.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της Προέδρου της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μιλώντας ελληνικά ανέφερε, ότι όλες οι ανωτέρω ενέργειες πρέπει να γίνουν, διότι εδώ αναφερόμαστε σε ανθρώπους, δίνοντας έμφαση στην αξία του ανθρώπου και στο σεβασμό των αρχών κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας, της περιουσίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Γερμανός Ευρωβουλευτής λαμβάνοντας τον λόγο και τοποθετούμενος υπέρ της αιτήσεώς μας, ανέφερε ότι τα ποσοστά παρακράτησης του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου του θυμίζουν τις κρατήσεις που έκανε το κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας σε ποσοστό 90%.
Ουσιαστική ήταν η συμβουλή του Ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά, ο οποίος και ζήτησε εξ αρχής να συζητηθεί η αναφορά με την διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως και έγινε.
Όλοι οι Ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν υπέρ της αίτησής μας, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο ασφαλιστικός νόμος σε συνδυασμό με τον φορολογικό οδηγεί σε δήμευση της περιουσίας μας και παραβιάζει τις αρχές προστασίας της ιδιοκτησίας, περιουσίας, σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Γεώργιο Μπέσκο, τον Αντιπρόεδρο κ. Αλέξανδρο Μανωλόπουλο και τη Γενική Γραμματέα Αικατερίνη Οικονομοπούλου.
Κομμάτι της εισήγησης του Αντιπροέδρου Αλέξανδρου Μανωλόπουλου.
“Δια του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου θίγεται ο πυρήνας των θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων και κυρίως τα δικαιώματα του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θίγεται η αξιοπρεπής διαβίωση του ανθρώπου που ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια….Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αναγκαστεί σε παύση του ελ.επαγγέλματός τους. αυτό που ζητούμε εμείς είναι σεβασμός στην αρχή της αναλογικότητας. Την αρχή αυτή εσείς καλείστε να την θέσετε στα όρια που της αρμόζουν. Η αρχή αυτή είναι από τις βασικότερες αρχές που πρέπει να τηρεί και η κρατική εξουσία και η δικαστική και στην συγκεκριμένη περίπτωση θα βρει εφαρμογής με την εκλογίκευση των ποσοστών, των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων, σε τέτοιο σημείο που θα μπορέσουν άπαντες οι δικηγόροι και οι λοιποί ελ. επαγγελματίες να ανταποκριθούν στα ασφαλιστικά και φορολογικά τους βάρη, όχι δημευμένου όμως του εισοδήματός τους και καταβαραθρούμενης της αξιοπρέπειάς τους και της αξιοπρεπούς διαβίωσής αυτών και των οικογενειών τους.”