Ξεκίνησε ως ένα κόλπο, αλλά εξελίχθηκε σε μια ευρεία επενδυτική τακτική που έχει στερήσει έσοδα άνω των 32 δισ. ευρώ από το γερμανικό Δημόσιο. Επί σειράν ετών, οι μέτοχοι τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιρειών και νομικών γραφείων ελάμβαναν επιστροφές φόρων που δεν δικαιούνταν. Υπήρξαν και περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μέτοχοι εισέπρατταν τακτικά επιστροφές από φόρους που είχαν πληρώσει μόνον μία φορά, όπως αποκαλύπτει εκτενής έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, της ηλεκτρονικής Zeit Online και του ραδιοφωνικού σταθμού ARD. Με ποιον τρόπο; Μέσω των συναλλαγών γνωστών στη γλώσσα των χρηματιστών ως cum-cum και cum-ex. Οι πρώτες επέτρεπαν στους ξένους επενδυτές να αποφεύγουν την παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων, δανείζοντας μετοχές σε μια γερμανική τράπεζα. Ετσι, μια γερμανική τράπεζα δανειζόταν τις μετοχές ενός ξένου επενδυτή σε μια εταιρεία την περίοδο πριν η εταιρεία πληρώσει μέρισμα. Με τις συναλλαγές cum-ex αγοράζονται μετοχές λίγο πριν ή την ίδια ημέρα της καταβολής μερίσματος και πωλούνται αμέσως μετά την πληρωμή του. Ετσι, ήταν δυνατή η κατ’ επανάληψιν επιστροφή φόρων κεφαλαίου. Οι εκπτώσεις φόρου μπορεί να είναι δεκαπλάσιες για μια μόνον συναλλαγή.
Oι απώλειες από πιθανές ενέργειες «οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος» υπολογίζονται στα 7,2 δισ. ευρώ, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με έκθεση της E.Y., οι συναλλαγές αυτές άνθησαν, ειδικότερα, την περίοδο 2001 – 2011. Η Die Zeit υπολογίζει πως το κόστος υποδοχής και εγκατάστασης των μεταναστών ανήλθε στα 21,3 δισ. ευρώ το 2017, μεταφέροντας έτσι το μήνυμα πως ακόμη και το γερμανικό κράτος χρειάζεται έσοδα που δικαιούται αλλά στερείται με αμφιλεγόμενες φορολογικές τακτικές.
Mέχρι στιγμής, ωστόσο, κανένας δεν έχει καταδικαστεί παρά το γεγονός ότι προειδοποιήσεις για τις τακτικές cum-cum και cum-ex είχαν ήδη γίνει από το 1992. Το 2012, οι δικαστικές αρχές της Γερμανίας κατέστησαν παράνομες τις συναλλαγές cum-ex διότι πραγματοποιούνται μαζικά από έναν ή περισσότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αναφέρει η Die Zeit.
Πληροφορίες της Deutsche Welle είχαν αποκαλύψει από τα τέλη του 2016 ότι το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας είχε εντείνει τις έρευνες σε εγχώριες και ξένες τράπεζες, υπολογίζοντας στέρηση φορολογικών εσόδων 10 δισ. ευρώ με την τακτική com-ex. Μεταξύ των τραπεζών που είχαν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών ήταν οι JP Morgan, Morgan Stanley, Barclays, HSBC, UBS και BNP Paribas.
Η Die Zeit αναφέρει πως φαίνεται να εμπλέκονται, συνολικά, 40 γερμανικές τράπεζες. Υποτίθεται πως συμμετείχαν πάνω από 100 ξένες τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια. Οι κεντρικές φορολογικές αρχές του ομοσπονδιακού κράτους έχουν εντοπίσει πάνω από 100 ύποπτες υποθέσεις. Η γερμανική εφημερίδα κατονομάζει, εν τω μεταξύ, τέσσερις υπουργούς Οικονομικών που θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει αυτές τις πρακτικές κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ο Οσκαρ Λαφοντέν και ο Πιερ Στάινμπρουκ, οι οποίοι ήταν μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Υπάρχει συγκεκριμένη περίπτωση που αμερικανικό συνταξιοδοτικό ταμείο ελάμβανε συστηματικά επιστροφές φόρων από το γερμανικό Δημόσιο, συνολικού ύψους 53,88 εκατ. ευρώ. Μοναδικός ωφελημένος ήταν το συνταξιοδοτικό ταμείο, έχοντας δαπανήσει 6,4 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες συναλλαγές με γερμανικές μετοχές.