Δύο πρώην επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της Σερβίας, που κατηγορούνται ότι είναι υπεύθυνοι για τα «αποσπάσματα θανάτου» τα οποία έδρασαν τη δεκαετία του 1990 στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την Κροατία, δικάζονται και πάλι ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης.
Περισσότερο από εννέα χρόνια μετά την έναρξη της πρώτης δίκης τους, ο Γιόβιτσα Στάνισιτς, 66 ετών και ο Φράνκο Σιμάτοβιτς, 67 ετών, δικάζονται εκ νέου για τις ίδιες κατηγορίες που είχαν δικαστεί και πρωτοδίκως.
Η αθώωσή τους το 2013 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, είχε προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών και στο τέλος η εισαγγελία άσκησε έφεση.
Ο Γιόβιτσα Στάνισιτς, πρώην επικεφαλής της εσωτερικής ασφάλειας της Σερβίας και σημαντική προσωπικότητα του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς και ο υπαρχηγός του, ο Φράνκο Σιμάτοβιτς, κατηγορούνται εκ νέου ότι οργάνωσαν, χρηματοδότησαν και ανεφοδίαζαν παραστρατιωτικές ομάδες που έσπειραν τον θάνατο στη Βοσνία και την Κροατία μετά τη διάλυση της ενιαίας, πολυεθνικής Γιουγκοσλαβίας το 1991.
Οι ομάδες προκάλεσαν κύμα τρόμου και καταστροφών, επιτιθέμενες σε πόλεις και δολοφονώντας Κροάτες, Βόσνιους Μουσουλμάνους και άλλους μη σερβικούς πληθυσμούς.
Οι εισαγγελείς, οι οποίοι είχαν ζητήσει ισόβια κατά την πρώτη δίκη, διατηρούν την κατηγορία: οι δύο Σέρβοι «συμμετείχαν σε μια κοινή εγκληματική επιχείρηση που άρχισε το αργότερο τον Απρίλιο 1991 και συνεχίσθηκε τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου 1995».
«Έσφαλαν» οι δικαστές
Τον Μάιο 2013, οι δικαστές της δίκης σε πρώτο βαθμό είχαν αποφανθεί πως η κατηγορούσα αρχή δεν μπόρεσε να αποδείξει «πέραν πάσης εύλογης αμφιβολίας» την ενοχή των δύο ανδρών και τους είχε αθωώσει.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2015, το Εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία ακύρωσε την αθώωση, υποστηρίζοντας πως οι πρώτοι δικαστές «έσφαλαν» σε διάφορα σημεία του δικαίου.
Οι Στάνισιτς και Σιμάτοβις είναι από τους τελευταίους πολέμαρχους των Βαλκανίων που κρατούνται στη Χάγη. Η δίκη τους θα πραγματοποιηθεί όχι πλέον ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, η θητεία του οποίου λήγει φέτος, αλλά ενώπιον του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, που είναι αρμόδιος να αναλαμβάνει εκ νέου οποιαδήποτε υπόθεση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.