Αριθμός ρεκόρ προσφύγων, αιτούντων ασύλου και εκτοπισμένων παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Ο αριθμός αγγίζει τα 65,6 εκατομμύρια και παρουσιάζει αύξηση 300.000 σε σχέση με το 2015, μικρότερη σε σύγκριση με αυτή της περιόδου 2014-2015, κατά την οποία ο αριθμός άγγιξε τα πέντε εκατομμύρια.
Ωστόσο, ο Ύπατος Αρμοστής, Φιλίπο Γκράντι, τόνισε ότι και πάλι, οι αριθμοί μαρτυρούν την αποτυχία της διεθνούς διπλωματίας. «Η ειρήνη σε αυτό τον κόσμο φαίνεται να είναι αδύνατη» σχολίασε.
Ο ίδιος προειδοποίησε για το βάρος που πέφτει στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, καθώς το 84% περίπου των εκτοπισμένων ζουν σε φτωχές ή μεσαίου εισοδήματος χώρες.
«Πώς γίνεται να ζητήσω από χώρες σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, με σαφώς λιγότερους πόρους, να απορροφήσουν εκατομμύρια προσφύγων, όταν οι πλουσιότερες αρνούνται να το κάνουν;» αναρωτήθηκε.
Η Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε ότι ελπίζει η τελευταία αυτή καταγραφή των συγκλονιστικών αριθμών εκτοπισμένων ανθρώπων, να παροτρύνει τις «υγιείς» χώρες να αναθεωρήσουν.
Οι εκτοπισμένοι άνθρωποι παγκοσμίως σε αριθμούς:
Υπάρχουν 65,6 εκατομμύρια εκτοπισμένοι παγκοσμίως- περισσότεροι από όσους ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα:
- 22,5 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες
- 40,3 εκατομμύρια βρίσκονται εκτοπισμένοι στην ίδια τους τη χώρα
- 2,8 εκατομμύρια ζητούν άσυλο
Από πού έρχονται οι πρόσφυγες;
- 5,5 εκατομμυρια από τη Συρία, ενώ 6,3 εκατομμύρια Σύροι βρίσκονται εκτοπισμένοι εντός της χώρας.
- 2,5 εκατομμύρια από το Αφγανιστάν
- 1,4 εκατομμύρια από το νότιο Σουδάν
Ποιος φιλοξενεί τους πρόσφυγες;
Η Τουρκία φιλοξενεί 2,9 εκατομμύρια, το Πακιστάν 1,4 εκατομμύριο, ο Λίβανος 1 εκατομμύριο, το Ιράν 979 χιλιάδες, η Ουγκάντα 940 χιλιάδες και η Αιθιοπία 791.600.