Έγινε το πρώτο βήμα για την αποζημίωση χιλιάδων καταθετών οι οποίοι υπέστησαν κούρεμα στις καταθέσεις, στις μετοχές και τα αξιόγραφά τους κατά την οικονομική κρίση, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να καταθέτει στην Βουλή πρόταση νόμου για την ίδρυση σχετικού ταμείου.
Συγκεκριμένα, με την πρόταση που προσυπογράφει η Συμμαχία Πολιτών, ιδρύεται το Εθνικό Ταμείο Αποζημίωσης και Κοινωνικής Συνοχής το οποίο θα βρίσκεται υπό τη διαχείριση μιας Επιτροπής Διαχείρισης που θα συσταθεί μαζί με το Ταμείο.
Σκοπός είναι η σταδιακή αποζημίωση των καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που έχασαν τις καταθέσεις τους πέραν των πρώτων 100.000 ευρώ, των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου των οποίων οι καταθέσεις μετατράπηκαν σε μετοχικό κεφάλαιο σε ποσοστό 47,5% των καταθέσεών τους πέραν των πρώτων 100.000 ευρώ, των κατόχων αξιογράφων των ανωτέρων τραπεζών και των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετοχών κατά την 25η Μαρτίου 2013.
Ερωτηματικά προκύπτουν ωστόσο, αναφορικά με την απουσία αναφοράς στους πρώην μετόχους της Λαϊκής Τράπεζας που υπήρχαν πριν η τράπεζα περάσει στην κυριότητα του κράτους, ενώ σχετικά με τους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και τους κατόχους αξιογράφων της, εκείνοι θα μπορούσαν να αποζημιωθούν από την ίδια την τράπεζα.
Τα θέματα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν με τη συζήτηση επί του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, στόχος είναι η αποζημίωση όσων χτυπήθηκαν από τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, καθώς και από την οικονομική κρίση.
Επιπλέον, στους σκοπούς του Ταμείου περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση ή η οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Αν και οι κανόνες λειτουργίας πρόκειται να συζητηθούν ενδελεχώς σε σειρά συνεδριάσεων της Επιτροπής Οικονομικών, η πρόταση νόμου περιλαμβάνει έναν άξονα, γύρω από τον οποίο αυτοί θα κινηθούν.
Έτσι, η πρόταση αναφέρει ότι οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα που θα έχει το κράτος από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, επενδύσεις σε ομόλογα και άλλα χρεόγραφα που το Ταμείο θα εκδίδει, μέρος του πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού, έσοδα από επαναπατρισμό κεφαλαίων, κρατική περιουσία που το κράτος θα θελήσει να μεταβιβάσει στο Ταμείο, δωρεές και εισφορές, έσοδα από τόκους και μερίσματα, καθώς και έσοδα από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
Σημειώνεται ότι το Ταμείο θα ελέγχεται από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ στην Επιτροπή Διαχείρισης θα εκπροσωπούνται