Απόφαση αντίθετη από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Κατερίνης για συμβασιούχους του δήμου Δίου- Ολύμπου
Δικαιώθηκαν 25 εργαζόμενοι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του Δήμου Δίου-Ολύμπου λίγες μέρες μετά από τη δημοσίευση της πράξης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που προκάλεσε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων.
Ειδικότερα, με την υπ΄ αριθμ. 106/2017 απόφαση του Ειρηνοδικείου Kατερίνης (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) υποχρεώθηκε ο Δήμος Δίου-Ολύμπου να καταβάλλει στους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας του εν λόγω Δήμου το σύνολο των καθυστερούμενων δεδουλευμένων αποδοχών τους, όπως επίσης υποχρεώθηκε να συνεχίσει να τους καταβάλλει τις νόμιμες αποδοχές τους μέχρι να την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής τους.
Αναλυτικότερα, το Ειρηνοδικείο Κατερίνης δέχτηκε ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Δίου – Ολύμπου απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου. Η αρχική πρόσληψή τους διενεργήθηκε με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και έπειτα από νομοθετικές ρυθμίσεις η διάρκεια της απασχόλησής του παρατάθηκε.
Συγκεκριμένα δέχθηκε το δικαστήριο ότι με το άρθρο 16 του νόμου 4429/2016 παρατάθηκε η διάρκεια απασχόλησής τους έως την 31.12.2017, όμως μετά από άρνηση της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιερίας, η οποία «δεν ενέκρινε το σχετικό ένταλμα πληρωμής» των αποδοχών τους και «παρέπεμψε το ζήτημα της έγκρισής του στην κεντρική υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Αυτό, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να μην καταβληθεί η μισθοδοσία τους για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2017, οπότε και προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη ζητώντας με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την προσωρινή επιδίκαση των αποδοχών τους.
Κατά το σκεπτικό της απόφασης οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και να λαμβάνουν τις αποδοχές τους, καθώς αναγνωρίζεται με τον τρόπο αυτό η εγκυρότητα των συμβάσεών τους και η νομιμότητα των παρατάσεων των συμβάσεων μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2017.
Οι τρεις δικηγόροι που χειρίστηκαν την υπόθεση Σπύρος Μπαλατσούκας, Χρήστος Νικολουτσόπουλος και Δημήτρης Βαλαβάνης σε κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν ότι «τα πολιτικά δικαστήρια είναι τα μόνα αρμόδια να κρίνουν τη νομιμότητα των συμβάσεων, των ανανεώσεων και των παρατάσεων αυτών, καθώς και την υποχρέωση των εργοδοτικών φορέων για την καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων».
Ακόμη, οι τρεις δικηγόροι, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, τονίζουν: «Δυστυχώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι η πρώτη φορά που με αίολα νομικά επιχειρήματα δημιουργεί προβλήματα στην ταλαιπωρημένη αυτή κατηγορία των εργαζομένων. Αρκεί να θυμηθούμε την πράξη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2006, με την οποία είχε κριθεί με οριακή πλειοψηφία, ότι οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που διέταζαν την απασχόληση των συμβασιούχων είναι ανυπόστατες. Το αποτέλεσμα ήταν να μένουν απλήρωτοι δικαιωθέντες από τα δικαστήρια εργαζόμενοι επί 4 ολόκληρα χρόνια μέχρι και το Μάιο του 2010, όπου υπό διαφορετικές πολιτικές συγκυρίες η ίδια Ολομέλεια, ομόφωνα μάλιστα, έκρινε ότι δεσμεύεται απόλυτα από τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων.
Τέτοιες αποφάσεις, όπως κι η πρόσφατη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θέτουν σε ευθεία αμφιβολία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απασχόληση και πληγώνουν το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών».