Η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία καταβάλει ήδη σημαντικούς φόρους που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου Χ. Φαφαλιός αναφερόμενος στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το φορολογικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική ναυτιλία
«Οποιαδήποτε επίθεση στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία θα αποδυναμώσει την Ευρώπη ως εμπορικό εταίρο και θα καταστήσει τα αγαθά της μη ανταγωνιστικά σε μια παγκόσμια αγορά». Ξεκάθαρη θέση όσο αφορά την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το φορολογικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική ναυτιλία πήρε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee) Χαράλαμπος Φαφαλιός, μιλώντας στην 82η ετήσια συνέλευση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο City του Λονδίνου.
Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία καταβάλει ήδη σημαντικούς φόρους που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη άρα δεν πρέπει να επιβαρυνθεί κι άλλο. Τόνισε στη συνέχεια ότι είναι επιτακτική ανάγκη τόσο για την Ελλάδα και για την ίδια την Ευρώπη να μη γίνουν αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία για τη ναυτιλία.
Επίσης ο Χαρ.Φαφαλιός επεσήμανε ότι εκτός από τους στενούς και διαρκούς δεσμούς με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στην Ελλάδα, και την κοινή θέση που έχουν σε εθνικά και διεθνή θέματα, το Committee υπερηφανεύεται και για τη διατήρηση εποικοδομητικού διαλόγου με όλους τους σημαντικούς διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς.
Διεθνείς εξελίξεις
Ο Χαράλαμπος Φαφαλιός στην έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε εκτεταμένα στις διεθνείς πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν τη ναυτιλία.
«Η χρονιά που πέρασε έχει σημαντικές πολιτικές αλλαγές στην Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Και ενώ καμία από αυτές τις αλλαγές δεν επηρεάζει άμεσα τη ναυτιλιακή βιομηχανία, θα υπάρξουν πολλά τα οποία πρέπει να αναλύσουμε και να προετοιμαστούμε για πιθανές αρνητικές συνέπειες.
Το Committee μέσω των πολλών επαφών του στη διεθνή σκηνή προσπαθεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαβούλευση για κάθε νέα νομοθεσία που επηρεάζει την παγκόσμια ναυτιλία. Είμαστε υπερήφανοι που εκπροσωπούμε μια βιομηχανία η οποία από τη φύση της παρέχει τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για να μεταφέρει προϊόντα σε όλο τον κόσμο και να διευκολύνει το παγκόσμιο εμπόριο. Τρόπο που κανένας άλλος κλάδος μεταφορών δεν μπορεί καν να πλησιάσει.
Η παγκόσμια ναυτιλία εξακολουθεί μεταφέρει αγαθά και προσφέρει υπηρεσίες σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο σε πολύ οικονομικές τιμές» και προσέθεσε:
«Ενώ εμείς στην Ευρώπη επικεντρωνόμαστε στο Brexit, στον Πρόεδρο Trump, στον Πρόεδρο Macron και σε πληθώρα ευρωπαϊκών εκλογών φέτος, ίσως πρέπει να αναλύσουμε πιο προσεκτικά πώς ένας μποϊκοτάρισμα του Κατάρ και η αστάθεια που αυτό προκαλεί θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Η συνεχιζόμενη καταπάτηση από την Κίνα θαλάσσιων περιοχών στα νότιά της θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η προσέγγιση του Παναμά με την Κίνα, αντί της Ταϊβάν, σηματοδοτεί ξανά την αυξανόμενη δύναμη της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή ως υπερδύναμη.
Από μακροοικονομική άποψη, η Κίνα εξακολουθεί να φαίνεται ότι ηγείται του κόσμου στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με την Άπω Ανατολή να ακολουθεί.
Η οικονομία των Η.Π.Α εξακολουθεί να προχωράει δυναμικά, παρόλο που μας έχουν υποσχεθεί διάφορα προστατευτικά μέτρα, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν το εμπόριο στο εξωτερικό. Η Ευρώπη παραμένει πολύ πίσω, εκτός ίσως για τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων οι οικονομίες εξακολουθούν να αποδίδουν καλά παρά το BREXIT».