Με την υπ’ αρίθμ. 703/2017 απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναβλήθηκε για την 12η Οκτωβρίου 2017 η εξέταση της αίτησης ακυρώσεως των από 21 Δεκεμβρίου 2015 αποφάσεων του Υπουργού Υγείας, με τις οποίες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους, 4 πρώην διοικητές νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και ο κ. Βασίλειος Παπανικόλας του Νικηφόρου.
Θυμίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την 17η Δεκεμβρίου ότι από τους συνολικά 127 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές, που υπηρετούσαν στα νοσοκομεία της χώρας το Νοέμβριο του 2015, παραμένουν στις θέσεις μόνο 16.
Ο κ. Παπανικόλας, στρέφεται συγκεκριμένα, στο κοινό δικόγραφο, κατά του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται από τον Υπουργό Υγείας, για την ακύρωση της με αριθμό Α2β/Γ.Π. οικ.99321/22-12-2015 απόφασης του Υπουργού, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ΥΟΔΔ 942/28-12-2015.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει όμως ο λόγος για τον οποίο αναβλήθηκε η εξέταση της αιτήσεως.
Σύμφωνα με την απόφαση η αίτηση εισήχθη προς συζήτηση με την από 7.12.2016 πράξη της Προέδρου του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας περί ορισμού εισηγητή και δικασίμου, με την οποία συντμήθηκε σε πέντε (5) ημέρες η κατά το άρθρο 21 παρ. 1 του π.δ. 18/1989 (Α΄ 8) προθεσμία είκοσι ημερών για την κοινοποίηση αντιγράφων του ενδίκου μέσου και της πιο πάνω πράξης στον αρμόδιο Υπουργό.
«Ενόψει των ανωτέρω και δεδομένου ότι έως τη συζήτηση της υπόθεσης δεν είχαν περιέλθει στο Δικαστήριο ο φάκελος της υπόθεσης και οι απόψεις της Διοίκησης (άρ. 23 π.δ. 18/1989) ούτε κατέστη δυνατή η εμπρόθεσμη σύνταξη έκθεσης του εισηγητή σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 1 του π.δ. 18/1989, όπως ισχύει, η εκδίκαση της υπόθεσης πρέπει να αναβληθεί, να ορισθεί νέα δικάσιμος η 12η Οκτωβρίου 2017 και να διαταχθεί η επίδοση, με επιμέλεια της Γραμματείας του Δικαστηρίου, της απόφασης που θα εκδοθεί σε όλους τους διαδίκους, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 5 του π.δ. 18/1989 (πρβλ. ΣτΕ 485/2011, 2225/2005 επτ.)».
Στην αίτηση ακυρώσεως, οι αιτούντες, επισημαίνουν ότι της εκδόσεως των αποφάσεων, παύσεως τους, αλλά και των «αιτιολογικών εκθέσεων παύσης» τους, προηγήθηκε διαδικασία, η οποία είχε ως προφανή στόχο την «εκκαθάριση» των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών του Υπουργείου Υγείας με πρόδηλα πολιτικά κριτήρια.
Εξειδικεύοντας την θέση τους αυτή, τονίζουν ότι κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, περί την άνοιξη του έτους 2015, ο Υπουργός Υγείας είχε ζητήσει τόσο προφορικά όσο και εγγράφως την παραίτηση όλων των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών του Υπουργείου Υγείας, ως αν να απευθυνόταν σε μετακλητούς υπαλλήλους.
Λόγω απροθυμίας όλων των Διοικητών να παραιτηθούν οικεία βουλήσει, κλήθηκαν άπαντες σε προφορική συνέντευξη, ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης των υποψηφίων Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών, κατά την οποία τα μέλη της Επιτροπής, μετά από δεκάλεπτη το πολύ συνέντευξη, κατά την οποία δεν τηρήθηκαν προσηκόντως πρακτικά, αξιολόγησαν το σύνολο των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών.
Παρά το γεγονός ότι και οι τέσσερις αξιολογήθηκαν θετικά από την Επιτροπή, έστω και κατά την πλημμελή αυτή διαδικασία, ο Υπουργός, στηριζόμενος στις ανωτέρω αναφερόμενες «αιτιολογικές εκθέσεις παύσης» τους, προέβη στην έκδοση των προσβαλλόμενων πράξεων.
Υποστηρίζουν, ειδικότερα ότι η διαδικασία παύσης των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών του Υπουργείου Υγείας έλαβε μορφή περισσότερο πολιτικής εκκαθάρισης των ήδη διορισμένων σε αυτές τις θέσεις, παρά μιας αντικειμενικής και διαφανούς αξιολόγησης της αποδοτικότητας και της προόδου τους.
Εν τέλει, από τους συνολικά 127 Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές αξιολογήθηκαν θετικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης όχι περισσότεροι από 30, μεταξύ των οποίων και οι ίδιοι, στη θέση τους δε παρέμειναν συνολικά μόλις 16.
Ως πρώτο λόγο ακύρωσης, προβάλλουν ότι οι αποφάσεις παύσεως τους παραβιάζουν τη διάταξη του άρθρου 103 παρ. 4 του Συντάγματος.
Ως δεύτερο λόγο προβάλλουν ότι οι αποφάσεις παύσεώς τους διαλαμβάνουν πολλαπλώς μη νόμιμη αιτιολογία.
Ως τρίτο λόγο ακύρωσης, προβάλλουν, ότι οι αποφάσεις παύσεως τους παραβιάζουν το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης του άρθρου 20 παρ. 2 του Συντάγματος και 6 παρ. 1 του ν. 2690/1999.
Την υπόθεση χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο του κ. Νικολάου Καραμέτου ενώ σημειώνεται ότι όλες οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα δικαιώνουν τους προσφεύγοντες πρώην διοικητές νοσοκομείων.