Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει η Barclays για την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα – όπως και γύρω από την Ισπανία και την Πορτογαλία – είναι πλέον χαμηλοί.
Με την πτώση της ανεργίας, την επιτάχυνση της σταθερής πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών, την ελαφρώς ευνοϊκή δημοσιονομική πολιτική και την παροχή υποστήριξης από την ΕΚΤ μέσω του QE και των αρνητικών επιτοκίων, η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης η οποία οδηγήθηκε από την κατανάλωση ενισχύθηκε και έχει κατευθυνθεί και στις επιχειρηματικές επενδύσεις. Η ανάπτυξη γίνεται επίσης ευρύτερη στις διάφορες χώρες της περιοχής, ενώ οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί: η ευρωπεριφέρεια φαίνεται ισχυρότερη και το πολιτικό ρίσκο είναι πλέον πολύ πιο ήπιοι.
Όπως τονίζει η Barclays, οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι πολύ πιο περιορισμένοι από ότι πριν από δύο μήνες. Η Γαλλία θα μπορούσε να συνεχίσει να συνεισφέρει στην περαιτέρω μείωσή τους με ισχυρότερη από την αναμενόμενη πολιτική δράση. Οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα είναι ένα non-event για τις αγορές, δηλαδή δεν αναμένεται να αποτελέσει πηγή κινδύνου, ενώ για το βραχυπρόθεσμο διάστημα, οι κίνδυνοι γύρω από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία είναι χαμηλοί.
Η Ιταλία εξακολουθεί να είναι ο κύριος κίνδυνος για την περιοχή, αλλά είναι λιγότερο άμεσος: η κρατική παρέμβαση για την διάσωση των δύο πιστωτών της Veneto και η αναμενόμενη προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena, ενδεχομένως τον Ιούλιο, αποτλεούν τους πιο επικείμενους κινδύνους του ιταλικού τραπεζικού τομέα. Από πολιτική άποψη, η πορεία του κινήματος των Πέντε Αστέρων στις τοπικές εκλογές σηματοδοτεί ότι το κόμμα στερείται ορμής. Αντίθετα, τα κεντροδεξιά κόμματα φαίνεται να κερδίζουν έδαφος. H Barclays συνεχίζει να αναμένει ότι οι γενικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν στο α’ τρίμηνο του 2018 και πιστεύει ότι με το σημερινό σύστημα ψηφοφορίας, ο κίνδυνος μη αυτοδυναμίας παραμένει υψηλός.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας, η Barclays σημειώνει πως οι προοπτικές για την Ελλάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιωθεί, ειδικά μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τη συμφωνία για την εκταμίευση της τρίτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM (8,5 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα στοχεύσει σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ φέτος και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, δεν αναμένεται να υπάρχει βραχυπρόθεσμη πίεση ρευστότητας στη χώρα.
Το ΔΝΤ έχει επίσης δηλώσει την πρόθεσή του να συνεισφέρει στο πρόγραμμα μόλις οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν πλήρως σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Η Barclays παράλληλα αναμένει ότι είναι πιθανό ΕΚΤ αποφασίσει να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα QE πριν από το τέλος αυτού έτους.