Δεν είναι μόνον η Γερμανία που κέρδισε μεγάλα ποσά (1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung) από τα προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και η Αυστρία, όπως αναφέρει σε σημερινά δημοσιεύματά του μερίδα του αυστριακού Τύπου.
Όπως γράφει η εφημερίδα Der Standard σε σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της, αλλά και σε δημοσίευμά της σε εσωτερική σελίδα, η Αυστρία κέρδισε με τη βοήθεια προς την Ελλάδα, 240 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, από τα οποία τα 111,44 εκατομμύρια ευρώ μόνον από τόκους για το διμερές δάνειο που είχε παραχωρήσει το 2010 στην Ελλάδα, ύψους 1,56 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην κορύφωση της κρίσης χρέους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τις χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα και το πρόγραμμα αυτό διεκπεραίωναν οι κεντρικές τράπεζες των επί μέρους χωρών, μεταξύ των οποίων και η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ), η οποία είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με την ΑΚΤ, οι εισπράξεις της Αυστρίας σε τόκους από τα ελληνικά ομόλογα, ανήλθαν μέχρι το 2016 σε 190 εκατομμύρια ευρώ – ποσόν το οποίο θα έπρεπε να είχε επιστραφεί στην Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το 2013.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα έπρεπε να μεταφέρουν τα ποσά αυτά από τόκους των ομολόγων στα υπουργεία Οικονομικών των χωρών τους, και αυτά να καταβληθούν στη συνέχεια στην Αθήνα μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.
Στην Αυστρία ψηφίστηκε ένας σχετικός νόμος, η ΑΚΤ μετέφερε τα χρήματα στο αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο τα χρήματα αυτά, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους, δεν έφθασαν ποτέ στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η Der Standard, για το 2013 είχε καταβληθεί μία δόση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, «όμως μετά την εκλογική νίκη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 χειροτέρεψε η σχέση της χώρας προς τους πιστωτές. Τα χρήματα για το 2014 πάγωσαν σε έναν λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης στο Λουξεμβούργο και από τότε δεν υπήρξαν περαιτέρω ροές πληρωμών προς την Ελλάδα και παρόμοια στάση έχουν κρατήσει και οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ως εκ τούτου η Αυστρία έχει εισπράξει συνολικά 240 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα, από τα οποία τα 55 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν παγωμένα στο Λουξεμβούργο, και το υπόλοιπο ποσό κατέληξε στον αυστριακό Προϋπολογισμό, ενώ και μέσα στα επόμενα χρόνια η ΑΚΤ θα εξακολουθήσει να κερδίζει με τα ελληνικά ομόλογα.
Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν αφήσει ανοικτό το τι θα συμβεί με αυτά τα ομόλογα: Αν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει έως το 2018 όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, θα μπορούσε η Ελλάδα να λάβει τις δόσεις για το 2017 και το 2018 – και κάτω από προϋποθέσεις τη παγωμένη δόση του 2014, αναφέρει το δημοσίευμα.
Γεγονός είναι, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, πως η Ελλάδα έλαβε χρήματα από τις άλλες χώρες του ευρώ με πολύ ευνοϊκούς όρους, και ενώ κατά την κορύφωση της κρίσης θα έπρεπε να καταβάλει για δάνεια από τις χρηματαγορές επιτόκια της τάξης του 30% και πλέον, της διατέθηκαν και της διατίθενται από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης χρήματα με πολύ μικρό επιτόκιο, όπως μηδαμινό είναι και το επιτόκιο που η χώρα καταβάλει και για τα δάνεια από τον ESM (180 δισεκατομμύρια).
Θα πρέπει να τονιστεί ότι το γεγονός της καταβολής τόκων ύψους 111,44 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελλάδα στην Αυστρία για τα διμερή δάνεια, αλλά και οι εισπράξεις της ΑΚΤ άλλων 190 εκατομμυρίων ευρώ σε τόκους από τα ελληνικά ομόλογα, ανατρέπει τελείως την καταστροφολογία που χρησιμοποίησε, στο πλαίσιο της ανθελληνικής προπαγάνδας του κατά τα προηγούμενα χρόνια, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης, για δήθεν «τεράστια μειονεκτήματα για τους Αυστριακούς φορολογούμενους από τις ενέργειες διάσωσης της Ελλάδας».