Πτυχή του πολύκροτου σκανδάλου της υφαρπαγής ακινήτων του δημοσίου με την χρήση ανυπόστατων αποφάσεων εκποίησής τους, με κατηγορούμενους δύο Ροδίτες, για απόπειρα απάτης κατά συναυτουργία, μετά από έρευνα που προκάλεσε η συμβολαιογράφος κ. Αγάπη Καλομοίρη – Χατζηδιάκου, σύζυγος του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, αναμένεται να απασχολήσει προσεχώς το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου.
Οι δύο κατηγορούμενοι καταγγέλθηκαν συγκεκριμένα ότι τον Ιούνιο του 2013 προκειμένου να πωλήσουν αγροτικό ακίνητο στα Κοσκινού, παρέστησαν ψευδώς σε τρίτους ότι είναι κύριοι αυτού, παρότι γνώριζαν ότι το συμβόλαιο που είχε συνταχθεί τον Ιούλιο του 1996, δυνάμει του οποίου εφέροντο ως ιδιοκτήτες του ακινήτου, ήταν ψευδές.
Το συγκεκριμένο συμβόλαιο ανέφερε ως τίτλο κτήσης την Δ.Κ. 1467/7985/5-3-1993 πλαστή απόφαση του νομάρχη Δωδεκανήσου για την εκποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου.
Στην συμβολαιογράφο κ. Καλομοίρη Χατζηδιάκου είχαν συγκεκριμένα απευθυνθεί οι κατηγορούμενοι με τους άγνωστους αγοραστές για τη σύνταξη του συμβολαίου αγοραπωλησίας.
Εκείνη τηλεφώνησε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για τον έλεγχο της ορθότητας της απόφασης εκποίησης του ακινήτου και ενημερώθηκε ότι ήταν πλαστά με αποτέλεσμα να ακυρώσει την σύνταξη του συμβολαίου.
Πιο συγκεκριμένα από τον έλεγχο των επιτελών της ΚΥΔ προέκυψε ότι δεν έχει εκδοθεί η ΔΚ 1467/1985/5-3-1993 απόφαση περί απόδοσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 719/77 όπως σήμερα ισχύει, για το ακίνητο του Δημοσίου με κτηματομερίδα 958 ΙΙΑ Γαιών Κοσκικού, επιφανείας 3260 τ.μ. σε 5 άτομα τα οποία μνημονεύονται στο παραπάνω συμβόλαιο ως πωλητές του ακινήτου.
Επιπλέον προέκυψε ότι ούτε η ΔΚ 1467/1985/5-3-1993 απόφαση νομάρχη Δωδεκανήσου αλλά ούτε και το από 9-7-1996 συμβόλαιο άλλης συμβολαιογράφου έχουν κατατεθεί προς μεταγραφή.
Από τον έλεγχο στο αρχείο των υποθέσεων των πλαστογραφημένων αποφάσεων νομάρχη προέκυψε ότι οι ίδιοι 5 ιδιώτες εμπλέκονται και στην πλαστογράφηση αποφάσεων Νομάρχη με τις οποίες έγινε μεταγραφή στους τόμους του Κτηματολογίου Ρόδου πλαστογραφημένης απόφασης νομάρχη Δωδ/σου με την οποία αποδόθηκε το ακίνητο με Κ.Μ. 732 γαιών Κοσκινού επιφανείας 24.200 τ.μ. ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου αλλά και άλλης πλαστογραφημένης απόφασης με την οποία αποδόθηκε το ακίνητο με ΚΜ 959 γαιών Κοσκινού επιφάνειας 9.375 τ.μ. ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι η κ. Καλομοίρη Χατζηδιάκου δεν μπόρεσε να θυμηθεί ποιοι είχαν απευθυνθεί στο συμβολαιογραφείο της για την επίμαχη δικαιοπραξία.
Οι κατηγορούμενοι από την άλλη τόνισαν ότι είχαν έρθει σε επαφή με τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες του ακινήτου και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά του. Την 9 Ιουλίου 1996 καταρτίστηκε ενώπιον άλλης συμβολαιογράφου Ρόδου συμβόλαιο αγοραπωλησίας αγροτικού ακινήτου, σύμφωνα με το οποίο οι 5 πωλητές, τους το πώλησαν.
Όπως τόνισαν οι ίδιοι δεν γνώριζαν με ποιο τρόπο το είχαν αποκτήσει οι 5 πωλητές και ότι την ημέρα του συμβολαίου ενημερώθηκαν ότι είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία τους δυνάμει της ΔΚ 1467/7985/5-3-1993 απόφασης του νομάρχη Δωδεκανήσου.
Οταν θέλησαν να πωλήσουν το ακίνητο, πληροφορήθηκαν κατόπιν ελέγχου από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, ότι η απόφαση ήταν πλαστή.