Βασικό μισθό και υπερωρίες θα μπορούν να απαιτήσουν οι οδηγοί της ψηφιακής πλατφόρμας Uber, αρκεί να πείσουν και άλλους να συμμετάσχουν σε μαζική αγωγή για τη «λανθασμένη κατηγοριοποίησή» τους, αποφάσισε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νότια Καρολίνα. Οι οδηγοί της Uber δεν θεωρούνται υπάλληλοι μιας εταιρείας, αλλά αυτοαπασχολούμενοι και άρα στερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.
Η δικαστική απόφαση, ενδεχομένως, να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη θέση της Uber, η οποία αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στο διάστημα των τελευταίων μηνών. Πάνω από 600.000 οδηγοί συνεργάζονται σήμερα με την Uber στις ΗΠΑ. Περίπου 18.000 οδηγοί απέκλεισαν από τα συμβόλαια με την Uber τη ρήτρα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που σημαίνει πως μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια.
Ο αγώνας των εναγόντων, όμως, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με άλλους για να συμμετάσχουν σε μια μαζική αγωγή κατά της Uber. Τότε το ομοσπονδιακό δικαστήριο θα εξετάσει εκ νέου το αίτημά τους, δηλαδή εάν είναι αρκετοί οι ενάγοντες για να στοιχειοθετηθεί μια κατηγορία για τη λανθασμένη κατηγοριοποίησή τους. «Αυτή η δικαστική απόφαση δίνει το πράσινο φως σε όλους τους οδηγούς των ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιδράσουν στη λανθασμένη κατηγοριοποίησή τους», σχολίασε ο Πολ Μάσλο, συνήγορος των εναγόντων, στην αμερικανική εφημερίδα The New York Times. «Υπάρχουν υπάλληλοι που δικαιούνται τον κατώτατο μισθό και την καταβολή υπερωριών», πρόσθεσε στη συνέχεια. Ο κ. Μάσλο παρατήρησε πως η απόφαση του δικαστηρίου της Βόρειας Καρολίνας θα μπορούσε να είναι πιο περιοριστική, επιτρέποντας την άσκηση μαζικής αγωγής μόνον από οδηγούς στην πολιτεία και όχι από όλη τη χώρα.
Από την πλευρά της, η εταιρεία εξέφρασε με επίσημη ανακοίνωση ότι «απογοητεύτηκε από την απόφαση, ιδιαίτερα όταν άλλο ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε ανάλογο αίτημα». Η Uber αναφέρεται σε μαζική αγωγή που απορρίφθηκε από εφετείο της Καλιφόρνιας, διότι –όπως αναφερόταν στην απόφαση– οι περισσότεροι οδηγοί της Uber πρέπει να απαιτήσουν το δικαίωμα καταβολής βασικού μισθού και υπερωριών με εξωδικαστική διαδικασία και όχι δικαστικά. Σήμερα, η επίτευξη μιας εξωδικαστικής λύσης φαίνεται απίθανη, αναφέρει ο Nτέιβιντ Στρέιφελντ, αρθρογράφος της New York Times.
Τον περασμένο μήνα, ο Τράβις Καλάνικ παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ύστερα από πιέσεις που δέχτηκε εκ μέρους των επενδυτών και έρευνες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στην εταιρεία έπειτα από καταγγελίες υπαλλήλου.
Μέσα Ιουνίου παραιτήθηκε, επίσης, ο διευθυντής της Uber, Ντέιβιντ Μπόνερμαν έπειτα από κατηγορίες για σεξιστικά σχόλια. Λόγω δριμείας κριτικής σ’ ό,τι αφορά τη μεταχείριση γυναικών, η εταιρεία έχει αναγκαστεί να προχωρήσει στην απόλυση 20 υψηλόβαθμων στελεχών.
Στη Βρετανία διατυπώθηκαν προτάσεις από την κυβέρνηση για την προστασία των απασχολουμένων σε εταιρείες όπως η Uber. Οπως αναφέρεται, θα ήταν φρόνιμο να χαρακτηριστούν «εξαρτημένοι εργολάβοι», ένας όρος που θα τους προσφέρει περισσότερα εργασιακά δικαιώματα.